Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
20 spørgsmål til Jakob Engelhard 26-08-2012 kl. 01:08

 Birder: Jakob Engelhard (JaE), Farum.

 

 

Hvornår og hvordan begyndte du at se på fugle?
Det gjorde jeg i 1984. Jeg gik i en ungdomsklub, hvor Jan Schmidt (også aktiv i Sjællandsrapporten) og andre interesserede sig for fugle, og arrangerede en årlig ørnetur til Sverige. Vi så vist 20 Havørne på den tur.  Derefter begyndte jeg at obse ved Søndersø i Værløse, sammen med bl.a. Kasper Thorup, Rolf Christensen og Allan Haagensen. Og så var jeg hooked. I 1987 var jeg militærnægter i Vejlerne – det satte for alvor skub i sagerne.

 

Hvad er din favoritdisciplin
Havfugle – det er suverænt det fedeste. Det er svært og udfordrende, man ser de fede arter, som man kun ser de dage.
Hvad er dine oftest besøgte lokaliteter?
Gilleleje om foråret, Ølsemagle Revle om efter
året. Men også Stevns inden for de sidste par år.

 


Har du en yndlingslokalitet?  
Skagen – alt kan ske. Det er så varieret om foråret. Man kommer sgu næsten hele fuglebogen igennem hver dag.

 
Og en favoritsæson?  
Forår. Det er så herligt når fuglene kommer igen – stemmerne høres, træerne springer ud. Jeg ved godt, der måske ikke er helt det samme hitpotentiale, men jeg elsker det nu alligevel.
 
Hvordan forbereder du dine ture i felten? 
Jeg bruger vejrudsigten meget, men kører også gerne på en interessant fugl. Ellers tager jeg det som det kommer. Jeg har tit en idé om én speciel fugl et særligt sted – en episode som jeg ligesom går og venter på. Så derfor kan jeg besøge den samme lokalitet rigtig mange gange…

   
Har du bil?
Ja. Og den bliver brugt flittigt.

 
I hvor høj grad er du twitcher?
Jeg har jo altid haft lyst, og nu prøver jeg at køre efter alt det, jeg ikke har set. Toppen af listen når jeg ikke – det løb er kørt. Men jeg kører også gerne efter lærerige og udfordrende arter.

 
Hvad er din top-3 over blade, hjemmesider og bøger hvor du indhenter information om fugle?
Jeg bruger DOFbasen rigtig meget, og derefter Netfugl og DMI.

 

 

Hvilken optik bruger du?
Zeiss 10x42, Zeiss teleskop – kan ikke huske hvad den hedder. Det er den der som alle har.

 
Hvilket udstyr til dokumentation bruger du?
Jeg tager fotos med mobilen gennem teleskopet. Jeg tager som regel ikke noter i felten – dem tager jeg efterfølgende når jeg kommer hjem og der er ro.
 
Hvad er din bedste ædelart?
Jeg har fundet frem til tre, men den bedste er nu Rødvinget Braksvale i Vejlerne 1987. Det var så stor en oplevelse, og den levede jeg meget højt på i mange år. (efter pres fra intervieweren: skarpt forfulgt af Ådselgribben og den Blå Glente i Skagen.

 


Og dit største DK-hul?
Lille Stormsvale – og jeg mangler den rigtig meget. Men den kommer jo en dag… Det har jeg sagt så mange gange efterhånden.

 
Hvad var dit værste dip?
(lang betænkningstid) det må være Alpesejleren i Spodsbjerg. Jeg kørte det forkerte sted hen, fordi jeg troede det var smart at vi fordelte os. Jeg skulle være kørt til spodsbjerg, men kørte til Heatherhill. Det var sgu lidt åndssvagt.
 
Har du en yndlingsart(/artsgruppe)?
Tjah… Jeg har noget med stormfugle, men elsker nok i virkeligheden alle fugle på hver deres måde. Måske lige med undtagelse af mejser måske….
 
Hvilken fugl ville du helst være?
Sodfarvet Skråpe – den er altid fed at se, og en fantastisk flyver.
 
Tornhalesejler ved Blåvand Fyr – hvad gør du?
Så er jeg allerede ved Lillebælt. Det kan nogen gange være svært at komme afsted, med familie og sådan, men det blive nemmere og nemmere. Dén fugl vil jeg bare se.

 
Hvad er din værste fejlobs?
Jeg var engang i sommerhus med nogle kammerater, som var lidt fugleinteresserede, uden at gå særlig meget op i det. Vi gik en tur, da jeg standsede og lyttede – og fortalte de andre at det var en Sortspætte. Vi lyttede og bevægede os nærmere. Det viste sig at være en lille dreng, som rendte rundt og blæste i en legetøjstrompet. Det mobber de mig stadigvæk med.
 
Har du en “the one that got away”?
Ja, det har jeg desværre. Isabellatornskade 11. september 2003 i Værløse. Jeg fandt fuglen om eftermiddagen, men vi havde gæster derhjemme, og der var travlt. Alle kendetegn passede på Isabella – jeg manglede bare at se hvidt felt i vingen. På grund af presset måtte jeg afsted, men kontaktede de lokale, som eftersøgte fuglen. Én så hvidt i vingen dagen efter. Den blev alligevel aldrig helt klaret. Og kort tid efter begyndte der at dukke Isabellatornskader op rundt omkring i nabolandende. Men sådan var det…. sådan er det jo. Det piner mig sgu stadigvæk. Fuglen blev forkastet af SU, og det var vel OK.
 
Hvilken art vil du helst finde i Danmark?
Jamen der er jo mange. Lille Skråpe står højt på listen, men også Østlig Kronsanger, eller en eller anden sindssyg én, som er svær at bestemme.
Top | Home