Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Bairdsløber på Ølsemagle revle 26-05-2019 kl. 08:21

Slutningen af maj er der hvor der kommer hits, det er der hvor de tunge hits normalt indfinder sig.

Det var bestemt med i tankerne lørdag d. 25/5, men vejret ville det ikke rigtigt. Det var derfor heller ikke med de store fortrydelser, at der var planer med kørsel af børn til fødselsdag samt en middag hos et vennepar.
Lidt over middag ringede telefonen, det var Henrik Kristensen, han stod på Ølsemagle revle på landsiden og så på en vader der gik på nordspidsen, vel godt 500 meter væk. Henrik havde fået taget et billede af vaderen, et billede der afslørede skarpt afsat bryst i mod bug, en tilsyneladende meget lanvinget vader. Henriks beskrivelse af hvad han kunne se mht størrelse mv fik mig til at tænke at det fint kunne være en af de giftige ryler han stod og baksede med, så jeg besluttede at køre til revlen for at se kræet.


Sandløber, 25. maj 2019 Ølsemagle Revle (Foto: RS)

Vel ankommet til Havstokken, hvorfra nordspidsen kan ses bedst, var Henrik ikke blevet klogere på rylen, Temmincksryle, Sandløber, Hvidrygget ryle og Bairdsryle var dem der egentligt var i spil.
Kort efter jeg var ankommet var fuglen ude på en kort flyvetur, her stod det helt klart at det ikke kunne være en Hvidrygget ryle. Vi stod med en fornemmelse af at det godt kunne være en Bairdsryle, og syntes egentligt at det var det den lignede mest, men sikre blev vi ikke. Vi fik taget yderligere nogle fotos, de blev sendt lidt rundt og her kom dagens bedste råd, gå ud til fuglen! Rådet kom fra Rune Sø Neergaard og det burde vi have fuldt, ingen tvivl om det, men tanken om at gå i koldt vand til halsen var ikke ligefrem tiltalende.
I stedet besluttede vi af sende fuglen ud som usikker med det vedhæftede foto, så kunne folk jo selv se hvad de syntes inden de valgte at køre eller at blive hjemme.


Bairdsryle, 16. april 2019 Texas (Foto: RS)

Jeg blev nød til at forlade Henrik da min datter skulle hentes fra fødselsdag, men forsikrede ham om min tilbagekomst når hun var hjembragt.
Klokken 13:50 var det stadig en mulig Bairdsryle, flere folk havde nu indfundet sig og jeg kørte derfor hurtigt tilbage imod Havstokken. Ved afkørslen Solrød Syd ringede Henrik med den for mig noget chokerende besked, 'den er aflivet, det er en Sandløber'  en melding jeg bestemt ikke kunne forstå, de måtte tage grueligt fejl.
Jeg blev nød til at se den fugl igen, og jeg må erkende jeg fik et chok med det syn der mødte mig i skopet, en pludselig klokkeklar Sandløber gik nu sammen med den samme Almindelige Ryle! Lyset var nu meget bedre, der var ikke så meget varmeflimmer, men ikke en gang den største jubeloptimist i mig kunne finde to-fugle teorien frem, det var den samme fugl.


Bairdsryle, 17. april 2019 Louisiana (Foto: RS)

Hvad gik der så galt kan man spørge sig selv? Jeg må sige at jeg ikke mener der gik noget galt, vi så en fugl vi ikke turde bestemme grundet afstand og lysforhold. Faktisk er jeg relativt stolt af det foto jeg fik taget af fuglen ved første besøg, for det er så absolut det bedste man kunne få på den afstand under de forhold. Vi havde en god fornemmelse, men der var et eller andet der ikke lige var som det skulle være, der var noget der ikke helt passede.
Ser man nu på fotoet er der ting der burde have fået os til at reagere. Brysttegningen ser ud til at være varmt rødbrunlig, hvilket var meget tydligere senere i bedre lys. Ser man på Bairdsryle virker brystet brunligt til gråbrunligt, og dette opleves på adulte fugle som lyser end ryggens farve. Dernæst virker fuglen måske lovligt storhovedet, og benene er nok lige lange nok, samt det faktum at undergumpen virker næsten Kaspisk Måge-tung, modsat Bairdsryle. Havde fugle været en Bairdsryle havde fuglen været slankere, undergumpen ikke så tung, så hele bagpartiet ville være slankt langstrakt og tilspidset.

Sendt 27-05-2019 Kl. 16:41
Rune Sø Neergaard

Lidt sent at påtale, men i flugt er Sandløber og Bairdsryle jo væsensforskellige,

Sandløber har brede hvide vingebånd, således markant tydeligere end andre ryler i den størrelse: http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=70941


Bairdsryle har derimod meget indiskrete vingebånd, svagere end Almindelig Ryle: http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=33829 og http://www.jkcassady.com/gallery/basaFLY.htm.

Mvh Rune

Sendt 27-05-2019 Kl. 22:53
Morten Kofoed-Hansen

Men FEDT med en "finder-beretning", der ikke havde happy ending. Det er måske dem man lærer mest af? Fler' af dem... (og lige en tur i arkivet: https://www.club300.dk/articles.php?ua=show&id=389

 

mvh MOKO

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home