Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Middelhavsstenpikker, ups måske nyt split..... 26-12-2018 kl. 20:52

Der er ingen der birder der ønsker sig julefred, i sverige har de på det sidste krydset en Rustdrossel og en Rustværling der kun kan ses fra køkkenvinduer, men her hjemme slås vi med gengangere i havænder og en Jagtfalk fra tid til anden. 


Midelhavsstenpikker, Hjarbæk fjord 26/12-2018 (Foto: Pia Odgaard)

Pia Odgaard ville det dog anderledes og her er hendes beretning om dagens julefugl..

Lige lidt om fund af Middelhavsstenpikker...

Jeg tog ned til Sundstrup for at kigge efter fugle, da der ofte er noget spændende i vintermånederne. Da jeg gik hen over havnen fløj en lille fugl fra det lille hus på havnen og over til en container. Jeg troede først det var skærpiber, som ofte er på havnen om vinteren, men da jeg fik taget et par billeder og kigget nærmere efter, kunne jeg godt se at det var en stenpikker af en slags. De jeg ikke selv er så skarp i de arter, fik jeg sendt billeder af sted til en fuglekender, som mente det var alm stenpikker, men syntes at det var et spændende fund på denne årstid. Jeg bestemte mig for at holde øje med fuglen for at se om jeg kunne få nogen bedre billeder. Efter lidt tid fløj den over på græsstykket ved P pladsen og derfra over på marken på den anden side af en lille vej, hvor den skiftevis sad på pæle / i de små træer langs vejen, og var nede og fouragere på marken og i vejkanten. Jeg holdt øje med den ca 1½ time inden jeg tabte den af syne og bestemte mig for at komme hjem i varmen.

Mvh. Pia Odgaard


Stedet for fundet


Midelhavsstenpikker, Hjarbæk fjord 26/12-2018 (Foto: Pia Odgaard)
 

Med tanke på alle de arter der bliver splittet i disse år og specielt med denne historie i tankerne www.birdguides.com/articles/black-eared-wheatear-two-species-not-one/ så er det måske ved at være en god idé at få varmet bilen op hvis man ikke har sit på det tørre med de to former/arter.

 

De tidligere danske fund er

30. juni - 18. august 1996: 1 ad. male ssp. melanoleuca Stevns Kridtbrud

17. - 21. juli 2000: 1 2cy male ssp. hispanica Aflandshage, Amager

1. - 8. november 2011: 1 1cy male ssp. hispanica Thorsminde

1. - 2. juni 2013: 1 3cy+ male ssp. melanoleuca Christiansø

 

Sendt 27-12-2018 Kl. 14:09
Jørgen Munck

Det er lige blevet meldt at den ser lidt sløj ud så folk opfordres af Palle R.til at tage melorm men, 10/ 15 stk skulle vist være nok iflg. dem fra Strandby. I øvrigt syntes det lidt pinligt, at der skulle en Svensker til før bestemmelsen blev rigtigt klart i spyttet.  

Sendt 27-12-2018 Kl. 15:54
John Kyed

Fuglen var først lagt ud på fb fugle og natur fotograferne af Pia som stenpikker, hvor Jens Jørgen fra Hanstholm fuglestation, skrev til Pia at det var en middelhavs stenpikker og at han syntes hun skulle lægge den ud på fugle i felten. Så først bestemt af en dansker????.

Til info er der samlet DNA klatter fra fuglen idag.  

Sendt 28-12-2018 Kl. 08:08
Tim Hesselballe Hansen

Jeg var der i går, og fuglen var let at finde. Den var to gange inde ved broen/havnen, men ellers opholdt den sig mest på engen mod ØSØ, hvor den sidder på pælene. Der er et lille isoleret hvidt hus, som den gerne ville være ved. Jeg har markeret dens foretrukne steder på kortet med blåt, baseret på mine to timer på stedet i går.

Sendt 28-12-2018 Kl. 08:20
Sigrid Kistrup Ilsøe

Fundet af den fine fugl er endda omtalt på dr.dk, hvor Jan Lindgård Rasmussen her fra club300.dk også udtaler sig :)

Kæmpe ornitologisk sensation: Vestlig Middelhavsstenpikker 2000 kilometer på afveje

 

SKI

 

Sendt 28-12-2018 Kl. 17:03
Jan Lindgaard Rasmussen

 - og det blev vildere endnu!

Mine dybsindige udtalelser på SKI's link var en lille opvarmningssnak jeg havde med en vært på P4 Midt og Vest, som ville have JLR LIVE i P4 Eftermiddag. Det kom jeg så et par timer efter, og det kan vist nok høres her ved 1t15m.

Da redaktionen på P1 så opfangede det ville de minsandten også have JLR LIVE, i P1 Morgen. Kan vist høres her ved 0t33m:

Sendt 10-01-2019 Kl. 17:52
Jan Lindgaard Rasmussen

Radio24syv ville også med på vognen, og fik en lille snak med finderen Pia Odgaard og fuglekiggeren Rolf fra Grenen Fuglestation. Kan høres her.

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home