Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Stillehavslom i Skagen 14-08-2018 kl. 08:03

Stillehavslom i Skagen


Kat Snell og jeg var taget til Skagen for at installere en radiomodtager på en mast i Reservatet. Den skal lytte efter radiomærkede småfugle fra Norge. Men så var der jo også chancen for en hitskråpe eller sådan noget på denne årstid. Efter halvanden dags koncentreret arbejdsindsats - i hvert fald for Kats vedkommende - og en god frokost ved Det Grå Fyr med Simon, kunne Kat og jeg omsider tage ud og svinge kikkerten midt på eftermiddagen. Vi lånte et skop og en håndkikkert på stationen, og begav os med strømmen af turister ud mod Grenen, langs stranden. Ved Sylviastien syntes vi, at det var blevet tid til et hvil og en havobs, så vi satte os i yderste klitrække med frit udsyn over Kattegat. Mens Kat tog sig en velfortjent skraber, skopede jeg ud over et glitrende og ret fugletomt hav det bedste jeg havde lært.


Årets mand i Skagen, Troels Eske Ortvad med 'frue' Kat Snell (Foto: Conny Jensen)

Efter et kvarters tid sådan cirkus fik jeg dog øje på en Sortstrubet Lom-type, som lå og pudsede sig ganske tæt på land ca. 4 - 500m oppe ad kysten. Den havde undersiden delvis oven vande, og det slog mig, at overgangen mellem bug og flanke var en lige linje, og ikke bulede ud bagerst. Og der lod sgu også til at være en skygge under hagen - med andre ord karakterer, som pegede i retning i Stillehavslom!! Men på grund af varmeflimmer, afstand og bølger, var det ikke rigtigt til at sige noget med sikkerhed. Da den havde pudset sig et minuts tid, gav den sig til at fouragere, og efter det andet dyk, var den sporløst forsvundet! Den havde dykket hen mod mig, så jeg scannede i alle retningen, men fuglen var simpelthen ikke at se nogen steder. Jeg tænkte, at jeg godt kunne bruge lidt hjælp til at genfinde den, men jeg havde ikke set nær nok til at melde noget ud. Så med de sidste 2 procent strøm på mobilen, skrev jeg to beskeder på Facebook til Rolf, da jeg håbede han var i området, eller godt gad rykke på en 5% sikker NFL´er, som var var væk. Jeg så eller hørte ikke umiddelbart noget fra Rolf, men efter et kvarters tid vågnede Kat, og jeg kunne fortælle, at jeg havde set en lom på ret lang afstand, som muligvis var Stillehavslom. Hun fornemmede straks situationens alvor, selvom jeg prøvede at virke udramatisk, så hun lod mig skope videre mens hun kiggede efter fuglen i håndkikkert. Det var mit håb, at den lige var en tur til havs for at fouragere, og siden ville komme tilbage til kysten.


Stillehavslom, Skagen 14. august 2018 (Foto: Troels Eske Ortvad)

Så der sad jeg så med noget blandede følelser af at havde smidt en NFL væk, mens min mere rationelle hjernehalvdel manede til besindighed, da der jo naturligvis bare var tale om en skodobs af en Sortlom. Men bedst som alt håb syntes ude, lå lommen atter præcist samme sted, ud for Jyllands ende og ganske tæt på land! Fedt, så var den altså alligevel stationær, som jeg havde håbet! Den fouragerede stadig meget aktivt, og sås derfor kun i glimt, inden den igen var væk i bølgerne, men der var stadig ingen lårplet at se. Vi indså hurtigt, vi var nødt til, at rykke hen til Jyllandsende-klitten, hvorfra vi heldigvis genfandt fuglen fouragerede 200 meter længere oppe ad kysten. Nu så vi fuglen meget bedre, selvom den stadig dykkede lystigt. Vi kunne konstatere, at den faktisk havde en ganske markant hagerem, som nu var synlig selv i håndkikkert, og at der vitterligt ikke var nogen lys lårplet! Kinden var desuden ganske mørk, ligesom den havde lysere grå nakke, mens panden var afrundet, hvilket alt sammen passede smukt med Stillehavslom, så vidt jeg huskede. Den lå mest alene, så størrelsen var svær at blive klog på. Vores eneste anke var næbbet, som synedes lidt kraftigere end forventet - hvilket vi dog snart skulle erfare afhang af, om hovedfjerne var klasket sammen eller foldet normalt ud. Min mobil var stendød og Kat havde glemt sin, så vi var håbløst offline, og kunne derfor ikke tjekke kendetegn eller noget. Selvom vi var forsigtige og stadige ikke 100% sikre i vores sag, var der ingen tvivl om, at det var NU, der skulle handles! Vi havde tidligere på dagen brugt de sidste fire cifre i Simons telefonnummer til at kode en hængelås (som ikke virker mere), og i dækslet til håndkikkerten, vi havde lånt, kunne vi se de første fire cifre på en slidt label. Så nu var det bare at udvælge sig en venligt udseende turist blandt de mange, som gik forbi lige neden for klitten. Og det tog heldigvis ikke lang tid før et yngre par fra Tjekkiet lod os foretaget et opkald til Simon. Han svarede imidlertid ikke - af gode grunde, da det jo var et ukendt nummer fra udlandet -, men jeg kunne heldigvis lægge en besked. Vi kunne dog ikke vide, om vi havde haft held til at få kontakt med omverdenen, så Kat ofrede sig uden videre og løb tilbage til fuglestationen. Hun fandt ingen birdere nogen steder, men heldigvis havde Simon aflyttet beskeden, så både Peter og Simon indfandt sig på klitten ved Jyllands ende efter nogle meget lange minutter.


Stillehavslom, Skagen 14. august 2018 (Foto: Troels Eske Ortvad)

 

Nu begyndte fuglen meget passende, at pudse sig igen, så vi fik set den godt for første gang, og fik omsider også fotodokumenteret den. Der var bred enighed om, at den så rigtig god ud for Stillehavslom, selvom også Simon og Peter mente, at næbbet ikke var helt så lille, som de huskede det fra fotos. Jeg sendte fuglen ud på Zello som sandsynlig Stillehavs, og vi ringede rundt til lokale birdere, for at sikre os, de havde fået beskeden, og folk var på vej!


Inden længe begyndte de lokale, at indfinde sig, og alle var heldigvis meget opsatte på, at dokumentere fuglen med fotos og video. Snakken gik om fuglens kendetegn, og der var også andre, som studsede lidt over næbbet. Jørgen Kabel kunne dog berolige forsamlingen med egne fotos fra Mexico af Stillehavslommer, som virkede mere stornæbbede når de fouragerede fordi fjerene lå ind til hovedet, så næbbet virkede større. Da alt altså passede på arten, og der var fotos og video i kassen, kunne Kat og jeg endelig drage et lettelsens suk, og smile ved tanken om, hvor tilfældigt de tunge hits er fordelt - omend et godt skop og en sund portion stædighed, ofte hjælper lidt tingene vej.

Og således lød startskuddet til landets første Stillehavslom-twitch, som på førstedagen var et rent jysk anliggende, med birdere til-og-med Tim og Sigrid fra Fredericia, som krydsede i solens allersidste stråler.


Stillehavslom, Skagen 14. august 2018 (Foto: Troels Eske Ortvad)

 


Stillehavslom, Skagen 14. august 2018 (Foto: Troels Eske Ortvad)


Sendt 15-08-2018 Kl. 19:07
Jan Lindgaard Rasmussen

 Sikke en skøn beretning. I øvrigt temmeligt bemærkelsesværdigt at producere 2 nfl's på Skagen indenfor 4 måneder. Jeg er fuld af beundring! 

Sendt 17-08-2018 Kl. 08:16
Ole Zoltan Göller

Du er for vild, Troels! Meget misundelig! Fin beretning, som det er meget let at sætte sig ind i. 

Sendt 17-08-2018 Kl. 10:32
Lars Tom-Petersen

Dejlig beretning - og stort tillykke med fundet. Særdeles pædagogiske fotos - tak for det. 

 

Sendt 19-08-2018 Kl. 11:52
Morten Christensen

Fantastisk beretning og mega flot fundet. Sikke et tilfælde med det telefonnummer, det går over i historien :)

Sendt 20-08-2018 Kl. 18:18
Sigrid Kistrup Ilsøe

Så er det en uge siden at stillehavslommen i Skagen blev fundet af TEO. Og så kan man jo passende lave en lille opdatering.

Fuglen er blevet indtastet på Dofbasen dagligt fra finderdatoen den 13.08.18 og til den 19.08.2018 - se alle obs her. Der er også blevet lagt billeder ind af kræet på DOFbasen de fleste af dagene. Underligt nok er der ingen billeder fra lørdag den 18.august på trods af de mange observatører. Det er trods alt en ret(!) sjælden art, og den kan drille ift. bestemmelse, så det ville være fedt med billeder. Uanset – det er altid fedt med flere billeder af møg-hits!


Der ligger vel sagtens en bunke billeder på Facebook, men de er altså svære lige at finde frem og få et overblik over. Så skulle der være doku-billeder af lommen på Facebook fra lørdag, så vil jeg opfordre folk til at få dem smidt enten på DOFbasen, Club300 eller Netfugl – eller et andet sikkert sted, hvor de kan linkes til i al evighed.


I går, søndag den 19. august, er fuglen kun tastet ind af fire observatører. Nogle af dem har været så flinke at vedhæfte billeder her og her og her

Og med fare for at blamere mig: fugen på de billeder er vist ikke en stillehavslom…! Faktisk ligner det rigtig meget den sortstrubede lom, som ligger yderst til vestre på det første billede af de tre billeder af Herluf Johansen fra de 17. august.


Denne sortstrubede lom er rimelig lille (i forhold til artsfællen til højre på billedet), den har et mindre næb – og den har en svag hagerem! Men derudover har den stejlere pande, hvid lårplet, mere hvidt på kinden/bag øjet, en anden næbform og ingen hvid øjenring. Desuden er striberne nederst/forrest på halsen/brystet på den sortstrubede lom en del mere diffuse og grå end på stillehavslommen, som har nogle ret fine og distinkt sorte og hvide striber.

Og så blev det jo faktisk pludselig rigtig spændende: er der stadig stillehavslom på Grenen? Og hvornår er den sidst set?

 

Med venlig hilsen
SKI

Sendt 20-08-2018 Kl. 21:24
Frank Desting

Sigrid, har du selv dokumenteret Stillehavslommen fra den 13. august, hvor du iflg. Club300.dk har krydset den, med beskrivelse og foto's i DOFbasen eller andre steder ?

vh

FDE

Sendt 20-08-2018 Kl. 21:39
Esben Eriksen

 Hej Sigrid 

Så er der et dokuskud med mobil fra lørdag morgen i arkivet her på siden.

Sendt 20-08-2018 Kl. 21:56
Rasmus Strack

Fuglen der er fotograferet 19/8 er uden tvivl ikke Stillehavslom, det er en Sortstrubet lom, godt set Sigrid!

Spørgsmålet må nu være hvornår fuglen med sikkerhed er set, der er fotos og video af blandt andre Jakob Engelhard, der viser Stillehavslommen fredag aften, men som Sigrid rigtigt skriver er der ind til nu ikke fotos fra lørdag eller søndag, er der nogen der kender til fotos fra lørdag eller senere?

Mvh RS

Sendt 20-08-2018 Kl. 22:04
Jan Lindgaard Rasmussen

 Jo, Rasmus, ESE har lagt et billede fra lørdag morgen. Efter min mening den rigtige fugl. 

Sendt 20-08-2018 Kl. 22:05
Brian Wielsøe

 Hej.

Jeg må være ærlig og indrømmer at den lom vi så søndag, var jeg meget usikker på og den burde ikke have været bestemt af os til Stillehavslom.

Men vi var flere (desværre med for lidt kendskab til Stillehavslom), der blev enige om at det var den.

Godt at jeg vedhæftede mine billeder af den på Dofbasen - tak til Sigrid for at være vågen.

Jeg retter straks min observation på Dofbasen.

Mvh Brian

Sendt 20-08-2018 Kl. 22:10
Frank Desting

På fb er der foto's og video's fra lørdag morgen (18/8-18) af Julie, Mads og Freya.

Billedkvaliteten er ikke så god, men mener bestemt det er den rigtige fugl!

Vh

FDE

Sendt 20-08-2018 Kl. 23:17
Rasmus Strack

Fedt at ESE har lagt billede op af den rigtige fugl nu, og flot at Brian går ind og retter.

Mvh Rasmus

Sendt 21-08-2018 Kl. 06:45
Rasmus Strack

Og så kom der et foto fra 20/8 der ser ud til at være den rigtige lom dofbasen.dk/image_proxy.php

Sendt 21-08-2018 Kl. 08:46
Lars Tom-Petersen

Jeg har nu på DOF-basen vedhæftet min feltskitse med kommentarer lavet på dagen d. 18.8. Det må række. Fuglen var meget omkringsvømmende denne dag. Om morgenen var den blevet set ud for det grå fyr. De fire timer, jeg var på stedet, nåede den, efter at have hvilet i lang tid, at svømme ca. 1 km ud til Grenens spids og retur.                                          https://dofbasen.dk/popobs.php?obsid=21377988&obs=obs

 

Sendt 21-08-2018 Kl. 20:54
Sigrid Kistrup Ilsøe

Fedt, at der blev samlet dokumentation af lommen! Fuglen er også meldt i dag og der er billeder på DOFbasen :)

Sendt 23-08-2018 Kl. 11:04
Sigrid Kistrup Ilsøe

Tillykke med lommen, Brian Wielsøe! Det er dælme velfortjent! :D

Det er simpelthen direkte cool, at køre til Skagen igen fra Ringsted for at se stillehavslommen. Nogle var knækket over at have lavet en fejlobs ved første forsøg. Så der er superfedt at du kørte derop igen!!!! :)

SKI

Sendt 23-08-2018 Kl. 12:48
Brian Wielsøe

Tak for det, Sigrid!

Ja, gør man det ikke godt nok første gang, må man jo give den et forsøg mere ????

Mvh Brian 

 

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home