Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Vandsanger på Fanø! 08-08-2018 kl. 14:44

 

Vandsanger på Fanø!

I dag fik tørken en længe ventet afslutning, da Morten Jenrich Hansen nettede  en meget fin 1k vandsanger. Fundet er en fænomonalt start på den allerførste sæson på nystartede Fanø Fuglestation! Knap to uger efter at nettene blev åbnet første gang, røg den første SU-art i. Det bliver spændende at se hvad resten af sæsonen byder på. 


Morten Jenrich Hansen har været så venlig at tillade os at bringe hans beretning om dagens fund:

Efter 14 dage på Fanø som ringmærker for Fanø Fuglestation tog jeg rutinemæssigt ud til Sønderho Strand et par timer før solopgang.
I tankerne gik lydsporet fra en anden tilflytter til øen - Johnny Madsen og hans nummer "Stjernenat" fra albummet "Udenfor sæsonen"

Stjernerne var der på den flotte nattehimmel over stranden, men allerbedst, så var vinden i øst og der lå en bred regnfront lidt ude i Nordsøen fra Helgolands bugten og op mod Hukket.
Absolut ikke udenfor sæsonen når det gælder håbet om at møde den sjældne Vandsanger - det virkede som de perfekte forhold med vind fra øst og vand fra sydvest, der kunne stoppe dens nattræk mod Holland og sydlige England, der normalt har besøg af arten på dette tidspunkt af året.

Mandag havde fuglestationen fået leveret MP3 afspiller og højtaler, så nu skulle det prøves med lokkelyd fra "acro´erne" ved netbanerne.
Satte lyden i gang kl 3 og ventede under stjernene til 04:30 før jeg åbnede net en time før solopgang.
Første tjek efter en halv time gav to fine Blåhalse - en art jeg nyder at se, men der var endnu ikke gang i rørskovssangerne.

Nogle runder senere var det blevet til nogle Sivsangere og et par Rørsangere, da Casper dukkede op ved krattet.
Han havde taget morgenens første bus fra Nordby til Sønderho - en klog beslutning for da vi går ind og tjekker næste runde ved nettene hænger den der - Vandsangeren.

Vi havde på afstand passeret det net og set, at der hang en fugl, men min rutine er først at tømme de yderste net og returnere til de centrale net, hvor jeg har mit arbejdsbord og ringmærkningsgrej.
Casper noterede på vejen fuglen som en Sivsanger og tog et hurtigt foto med telelinse, lige inden jeg gik mod nettet for at tage mig af fuglen.
Da jeg kom til fuglen gibbede det i mig og jeg kom vist med et udryd og fik sagt til Casper, at den her så interessant ud!
Jeg turde ikke rigtig tro på det, men da jeg forsigtigt arbejdede med at tage fuglen ud af nettet, så var jeg sikker og bad Casper ringe rundt og annoncerede Vandsanger med det samme, så lokale havde en mulighed for at nå at se fuglen, mens den blev håndteret.

Jeg tog selv et par hurtige dokumentationsfotos med min mobiltelefon, inden jeg kom den i en pose ved ringmærkningsbordet.
Gik lidt rystet ud og tjekkede de sidste tre net, så runden var fuldendt, inden jeg tog mig af ringmærkningen.
Casper fik taget nogle fine fotos af Vandsangeren undervejs og så dukkede Henrik Knudsen og Søren Brinch samt William op. De eneste fra Sønderho, der nåede at se og fotografere fuglen inden den blev sluppet. Det er en art, der ikke volder vanskeligheder at bestemme i hånden, så efter dokumentationen og de biometriske måltagninger nød vi fuglen et par minutter inden den blev sluppet fri og fløj ud i området med blandet buske og rørskov.
Den blev ikke set eller hørt efterfølgende og det kan ikke undre i et område, hvor habitatet for den strækker sig langt langs Sønderho Strand og op mod Fanø Vesterstrand.

Samtidigt var der truende regnbyger på vej fra sydvest og en halv time senere ramte de Fanøs vestkyst, så jeg måtte lukke net. Efter en time var regnen overstået og jeg åbnede igen net et par timer indtil middag, men typisk var bevægelsen af småfugle gået i stå i varmen midt på formiddag, så det gav kun fangst af 2 Rørsangere i de par timer.

Vandsangeren er en sjælden fugl ikke kun i Danmark, men globalt med en begrænset yngleudbreddelse fra Polen og mod sydøst og overvintring i Vestafrika.
Seneste fund i Danmark er fra 2009 og fra Fanø er det 15 år og én dag siden, at Per Kjær ringmærkede en Vandsanger i det samme krat som dagens fugl.
I alt er der nu 33 fund af Vandsangere i Danmark siden de første registreringer tilbage i 1860´erne, så der går år mellem den art her i landet.

 

Det originale indlæg kan ses her på Facebook-siden for Fanø Fuglestation: Stjernenat
På Facebook-siden for Fanø Fuglestation kan man desuden nyde flere billeder af kræet og de meget glade mennesker på stationen.

Og her kommer en masse dejlige billeder af den skønne fugl, som mange danske birdere har våde drømme om på dette tidspunkt af året!


Vandsanger 1k, Fanø Sønderstrand, 8.8.2018, ringmærket af Morten Jenrich Hansen, Fanø Fuglestation (foto: Casper Sylvester Jensen)


Vandsanger 1k, Fanø Sønderstrand, 8.8.2018, ringmærket af Morten Jenrich Hansen, Fanø Fuglestation (foto: Casper Sylvester Jensen)


Vandsanger 1k, Fanø Sønderstrand, 8.8.2018, ringmærket af Morten Jenrich Hansen, Fanø Fuglestation (foto: Casper Sylvester Jensen)


Vandsanger 1k, Fanø Sønderstrand, 8.8.2018, ringmærket af Morten Jenrich Hansen, Fanø Fuglestation (foto: Casper Sylvester Jensen)


Vandsanger 1k, Fanø Sønderstrand, 8.8.2018, ringmærket af Morten Jenrich Hansen, Fanø Fuglestation (foto: Casper Sylvester Jensen)


 Vandsanger 1k, Fanø Sønderstrand, 8.8.2018, ringmærket af Morten Jenrich Hansen, Fanø Fuglestation (foto: Casper Sylvester Jensen)


Vandsanger 1k, Fanø Sønderstrand, 8.8.2018, ringmærket af Morten Jenrich Hansen, Fanø Fuglestation (foto: Morten Jenrich Hansen)


Vandsanger 1k, Fanø Sønderstrand, 8.8.2018, ringmærket af Morten Jenrich Hansen, Fanø Fuglestation (foto: Morten Jenrich Hansen)


Vandsanger 1k, Fanø Sønderstrand, 8.8.2018, ringmærket af Morten Jenrich Hansen, Fanø Fuglestation. (foto: Henrik Knudsen)
Det er fotografens 3. obs af vandsanger i DK!

 
Den sydvestlige kyst af Fanø. Så vidt forfatteren har fortsået ligger ringmærkningsområdet for Fanø Fuglestation
i området indtegnet med rødt. Det er et pissegiftigt sted - den yderste rørskov,
første land når man kommer ind vest fra. Det skal nok give flere hits!

 

De øvrige 32 godkendte fund af 34 fugle fra Danmark er:

2. august 1866, 1 han død, Sjælland www.netfugl.dk/pictures.php

6. august 1888, 1 fyrfalden, Hammershus Fyr

2. oktober 1889, 1 fyrfalden, Hammershus Fyr

8. oktober 1894, 1 fyrfalden, Gedser Rev Fyrskib

7. august 1915, 1 fyrfalden, Gedser Fyr

7. oktober 1915, 1 fyrfalden, Dueodde Fyr

2. oktober 1923, 1 han fyrfalden, Skjoldnæs Fyr

25. september 1924, 1 juv. hun fyrfalden, Dueodde Fyr www.netfugl.dk/pictures.php

13. august 1948, 1 juv. hun fyrfalden, Blåvand Fyr

10. august 1964, 1 juv. ringmærket, Hesselø

13. august 1966, 1 juv. ringmærket, Skallingen

29. - 30. august 1970, 1, Blåvands Huk

17. september 1976, 1, Blåvand

27. september 1977, 1 1k ringmærket, Christiansø

3. september 1983, 1 ringmærket, Christiansø

26. august 1987, 1 1k ringmærket, Christiansø

8. august 1989, 1 1k ringmærket, Christiansø

13. august 1989, 1 1k ringmærket, Husby Sø

3. - 11. juli 1990, 1 syngende, Snogebæk

10. august 1992, 1 ringmærket, Ørum Sø, Thy

5. august 1995, 1 1k ringmærket, Ørum Sø, Thy

10. august 1995, 1 1k ringmærket, Store Darum

1. august 1998, 1 1k ringmærket, Indfjorden, Bøvlingbjerg

15. august 1998, 1 1k ringmærket, Keldsnor, Langeland

4. august 1999, 1 1k ringmærket, Indfjorden, Bøvlingbjerg www.netfugl.dk/pictures.php

4. august 1999, 1 1k ringmærket, Indfjorden, Bøvlingbjerg www.netfugl.dk/pictures.php

7. august 2003, 1 1k ringmærket, Sønderho Strand www.netfugl.dk/pictures.php www.netfugl.dk/pictures.php www.netfugl.dk/pictures.php

10. august 2003, 3 1k ringmærket, Indfjorden, Bøvlingbjerg www.netfugl.dk/pictures.php www.netfugl.dk/pictures.php

6. august 2004, 1 1k ringmærket, Tipperne www.netfugl.dk/pictures.php www.netfugl.dk/pictures.php www.netfugl.dk/pictures.php

3. september 2004, 1 1k, Flyndersø, Korshage www.netfugl.dk/pictures.php www.netfugl.dk/pictures.php www.netfugl.dk/pictures.php

6. august 2009, 1 1k, Klydesøen, Vestamager www.netfugl.dk/pictures.php

7. august 2009, 1 1k, Rudbøl Sø

 

Dagens fund er nærmest klassisk. Datoen er perfekt for at finde/nette vandsanger i Danmark, hvor sæsonen typisk ligger fra 1. august - 15. august (med lidt margin til begge sider?). 21 ud af de 32 (tidligere) danske fund er således gjort i august. Heraf er 29 fund endagsfugle, ligesom det forventes med dette fund. Fuglen er i skrivende stund (8. august om aftenen) hverken set eller hørt efter den blev sluppet, og ingen nærer den mindste tiltro til at fuglen genfindes/genfanges.

Hvis man selv skulle have lyst til at give sig i kast med at finde sin egen vandsanger, kan man med fordel tage tage til sin nærmeste rørkov. Hele det sydvestlige Jylland er et godt sted at lede, ligesom indefjordene ved Ringkøbing, Nissum osv op langs den jyske vestkyst. Man kan også prøve sydspidsen af Langeland - her blev en vandsanger ringmærket den 15. august 1998, så det er ikke helt umuligt. Bornholm burde også være oplagt, der er gjort 9 fund af vandsanger gennem tiden, hvilket gør klippeøen til den danske region med flest fund af vandsanger. Der er også fundet vandsanger på Sjælland, så giv den gas med en højttaler i rørskoven og hav et kamera klar, hvis der pludselig dukker en ualmindelig stribet sivsanger op. 
 

 

Sendt 09-08-2018 Kl. 17:57
Rasmus Strack

Fed historie, tusinde tak og stort tillykke til folkene på Fanø fuglestation! Fedt at du lige varmer op under folk til at gå ud og luske en Vandsanger SKI, jeg kan samtidigt se at fundlisten er længere end forventet (i.f.h. www.netfugl.dk/dklist.php) hvilket fund er det der er kommet på?

Mvh RS

Sendt 09-08-2018 Kl. 18:40
Tim Hesselballe Hansen

Hej RS,

Fundet fra 2. august 1866 optræder uden dato og som ikke-godkendt på Netfugl. Generelt er Netfugls fundoversigt fyldt med fejl...

En sjov ting med disse fund/individer-opgørelser:
Der blev i Indfjorden (RK) ringmærket 2 Vands 4. august 1999 og 3 Vands 10. august 2003.

Fra 4.8.1999 regnes det som 2 fund af 2 fugle.
Og 10.8.2003 er det 1 fund af 3 fugle. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg kan måske huske, at det ikke er en tilfældighed. Måske sad de to fugle i 1999 i forskellige net, og de tre fra 2003 sad i samme net og samme runde?! Er der nogen, der ved noget?

THH

Sendt 09-08-2018 Kl. 18:41
Tim Hesselballe Hansen

Hov, og tillykke med Vandsen derovre på Fanø!!!

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home