Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Sibirisk Fløjlsand - ny for Sjælland 07-02-2018 kl. 17:54

12. oktober 2009, æselbunkerne på sydhukket ved Blåvand. Jeg havde været en god dreng denne morgen og fundet den Amerikanske Sortand, en bestillingsvare fra flere af DOF's felttræfdeltagere, og der var jo ikke andet at lave i den friske kolde nordenvind. Historien var vel at Tim Hesselballe Hansen (THH) næsten stjal resten af havdykænderne, imens jeg stolt fremviste vores Amerikanske ven for deltagerne. Når ret skal være ret, og det skal det, så havde jeg nok aldrig fundet den Sibiriske Fløjlsand THH, som på smukkeste vis ædlede, dertil lå den alt for langt ude.

Det har dog lige siden da været en af de fugle, jeg godt gad have fundet, og tanken har da været der, havde jeg måske fundet den, hvis og hvis.... Men nej, det var bare op på hesten og prøve at finde en selv. 

Jeg kan ikke lade være med lige at nævne, at fundet blev godkendt af Sjældenhedsudvalget i sommeren 2011, efter at jeg fik optaget denne video www.youtube.com/watch - en video der fik selv Troels Eske Ortvad med på bestemmelsen. 

23. januar 2013 fandt samme TEO en Amerikansk Fløjlsand på selvsamme lokalitet, og han skulle da også lige have lidt hjælp til bestemmelsen, da det gamle SU-medlem havde glemt hvorledes man kan kende Amerikansk - og Sibirisk Fløjlsand.

Nok om den ældre historie. Jørgen Hulbæk Christiansen (JHC) fandt tirsdag middag d. 6. februar 2018 en flot Amerikansk Sortand ved Vesterlyng på Vestsjælland. Fuglen lå i en større flok med Sort-, Fløjls- og Bjergænder, og efter hvad man kunne læse på DOF-basen, havde JHC desværre ikke fået fotos af fuglen, da han ikke var i besiddelse af et kamera, men ænderne lå rigtigt godt. 
På arbejdet var der ikke mulighed for at komme frem, da der skulle gulvmand på, så jeg valgte at tage en fridag for at bladre lidt ænder i Vestsjælland. Målet var at få fotos af Amerikaneren hurtigt, så jeg kunne komme videre for at forsøge at støve noget andet op.
Klokken var 08:15 da jeg indfandt mig på lokaliteten, fuglene lå i tre større grupper, men alle var relativt tæt på kysten om end man skulle bevæge sig lidt efter flokkene. Omkring 09:30 indfandt sig også Connie Grubbe Jensen og Ove Jensen, hvilket jo ville gøre eftersøgningen lettere med flere ret flyvske flokke. Omkring klokken 10:40 så jeg meget kort en fløjlsand bagfra, det var tydeligt at den selv i denne vinkel havde meget hvidt bag øjet, og da den kort inden den fløj lige afslørede at næbfarven var lyserød. Den havde desuden noget der lignede et horn, det fik mig til at sige gloser jeg ikke vil gentage.  


Fuglen fløj ret langt mod syd, og vi småløb 400-500 meter og jeg genfandt hurtigt fuglen liggende nu med kun 4-5 Fløjlsænder. Selv på den store aftand stod det klart, det var "en af de gode" - spørgmålet var nu bare hvilken. Fuglen dykkede, og efter at de andre havde set efter fuglen, lettede flokken igen og der blev rørt godt rundt i suppen. Jeg havde fået et par fotos, hvor der med meget god vilje kunne ses, at der nok var tale om en af de gode, men slet ikke nok. Jeg besluttede dog, at jeg havde set nok til, at jeg kl. 10:45 kunne melde fuglen ud med et lille spørgmålstegn på Birdcall www.birdcall.dk/2018/02/birdcall-dk_19.html


Da klokken blev 11:41, blev fuglen genfundet og nu endeligt bestemt. Fuglen blev behørigt udsendt på div. meldesystemer, og den blev set nogle gange frem til i hvert fald kl. 12:45, hvor jeg som en meget kold men glad mand forlod lokaliteten.

Ud over fløjlsanden sås i dag Ringdrossel, Snespurv, Amerikansk Sortand, og rigtigt mange havdykænder på lokaliteten, og der vil være gode muligheder for at genfinde fuglene de næste dage. Husk varmt tøj og god tålmodighed!

Alle fotos er taget af Rasmus Strack,  7. februar 2018 ved Vesterlyng. Mere om bestemmelsen af arten og racen club300.dk/articles.php

 

 

Sendt 07-02-2018 Kl. 20:13
Rasmus Strack

En lille video af dagens fugl kan ses her www.youtube.com/watch

Sendt 07-02-2018 Kl. 21:25
Jan Lindgaard Rasmussen

 Meget smertefuldt at være på arbejde til 1630 tæt ved :-) Jeg nåede dog at forsøge en halv time efterfølgende. Held og lykke til twitcherne i morgen. Sent på dagen var flokkene stadig meget mobile, så der skal arbejdes for sagen. Man kan kun håbe på en langtidsstationær fugl. 

Sendt 08-02-2018 Kl. 08:05
Tim Hesselballe Hansen

Sjældne Melanittaer er altid langtidsstationære, siger statistikken...

Tillykke til RS med et 2. gangs- og 3. gangsfund i én og samme fugl.

THH

Sendt 08-02-2018 Kl. 09:29
Sigrid Kistrup Ilsøe

STORT tillykke til RS! Hvor er det et fedt fund!

Hvem lykkedes først med at få et foto med både Sib Fløjl OG Amrk. Sortand på?
Eller er jeg blind, og har overset den på et af RS' foto?
 

SKI

Sendt 09-02-2018 Kl. 21:01
Jørgen Munck

 For en som har set begge fugle, virker det umiddelbart som om at "Nike" mærket var større på Blåvand fuglen.

Sendt 09-02-2018 Kl. 22:20
Rasmus Strack

Ja ingen tvivl om at det hvide nike-logo var kraftigere på fuglen fra Blåvand, syntes nu stadig at det er noget man vil finde denne fugl på.

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home