Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Nytårsbrag ved Roshage 29-12-2017 kl. 22:30

Finderberetning
Læs her den medrivende finderberetning af Dorthe Pors Knudsen og Svend Dybkjær:

Hanstholm fredag den 29/12 2017

En dejlig dag. Solen skinnede, havet smukt som altid, og himlen ind imellem dekoreret med skyer, der strakte sig kilometervis op. Af og til lod skyerne haglene feje ned over vandet, så bølgerne blev matte og skiftede farve.

Vinden, der var omkring 5-7 sekundmeter, var for det meste i syd og pladsen nedenfor klitten udfor molen på Roshage var det oplagte sted at stå. Skoper og kikkerter kom i sving – vi spiste mad og drak kaffe, så på sortgrå ryler, stenvendere og sandløbere, der fouragerede på molen mellem skumsprøjtene, så på rødlommer, lomvie, sule, sortænder, diverse måger, der strøg forbi molen, hvor skarverne yderst stadig holdt til. Snespurve på stranden, sortstrubet bynkefugl i krattene langs stranden. En udmærket lille frokostanretning.

På et tidspunkt siger Svend, at vi da ikke har set nogen rider endnu. Nej, det var sådan set rigtigt. Jeg begynder endnu engang at kigge nærmere på mågefuglene, der glider langs kysten, det var mest sølvmåger, der holdt til tæt på stranden. Pludselig så jeg noget, der lignede sorte vingespidser, men fuglen havde vinger med en ensfarvet grå overside, vel at mærke mørkegrå. Fuglen hopper ind og ud mellem sølvmågerne, der forsøger at holde den lidt væk. Den ser slank og forholdsvis langvinget ud, og flyver kvikt frem og tilbage langs stranden. Jeg holder krampagtigt om kikkerten for at holde fokus, og får råbt til Svend, at han skal se på den fugl. Svend får den i kikkerten og begynder at råbe en hel masse. Det meste af det, der når igennem er LATTERMÅGE LATTERMÅGE LATTERMÅGE…det er en LATTERMÅGE!!! - og samtidig begynder han at knipse løs med kameraet. Jeg prøver ligesom at få sagt, at det kunne måske også være noget andet…bla…bla..bla (man er vel jyde).., men det ER en lattermåge, der ligger i luften lige for snuden af os. ”Vi skal ringe til John Kyed!!”. Svend ringer, mens jeg obser på fuglen. Lattermågen er travlt optaget af at fange søstjerner og holde sølvmågerne på afstand. Samtidig er et intetanende par kommet til på stranden, og forsøger at forstå opstandelsen. De får nogle løsrevne forklaringer. De har heldigvis selv en kikkert med.


Lattermåge, Roshage, 29/12-2017 (Foto: Svend Dybkjær)

Svend får fat i John og ifølge Svend forløb samtalen nogenlunde sådan her:

- ”Hej John, er du i Hanstholm?”

- ”Ja”

- ”Var det noget med en lattermåge?”

- ”JAAA”

- ”Vi står og ser på den, lige nu, ved Roshage!”

- ”Vi ses derude”

Ja, så kort kan det gøres!


Lattermåge, Roshage, 29/12-2017 (Foto: Svend Dybkjær)

Lattermågen er heldig og får fanget en søstjerne. Den lægger sig øst for molen og forsøger at spise den, mens den ligger på vandet. Flytter op på molekanten, hvor den går i gang med at fortære den.

I det samme kommer en fisker gående ud på stranden, vi kan høre Johns bil køre ind på parkeringen bag os, fiskeren fortsætter ud til sin ruse ved molen, lattermågen synes det er lige lovlig tæt på, den letter og flyver vestpå. John dukker op med kameraet skudklar på toppen af klitten, siger hej og knipser løs, mågen fortsætter vestpå til havnen, vi taber den af syne. På et tidspunkt så det ud som om, den fløj nordpå. John

er allerede afsted i bilen og forsøger undervejs at komme op i klitten for at få endnu et glimt af den. Det sidste vi ser til fuglen er at den flyver i retning mod midten af havnebassinet. Endelig tid til at melde fuglen ud. YES!


Lattermåge, Roshage, 29/12-2017 (Foto: Svend Dybkjær)

Efterfølgende bruger vi et par timer i havnen med flere andre, forat genfinde fuglen. Svend og jeg så den ikke igen, men det gjorde både John og Jens Jørgen og andre, der kom til.

Jo, det var en rigtig dejlig dag.

Svend Dybkjær og Dorthe Pors Knudsen

 

Hvad der videre skete

John Kyed fortæller at Svend Dybkjær og Dorthe Pors Knudsen ringede til ham, bedst som han var hjemme og passe børnebørn. De spurgte om han ville se en Lattermåge? For de stod netop og så på en. Lige vest for Roshage. Det fik selvfølgelig pulsen op i alarmerende højder hos en ellers sindig nordjyde, som straks fik tilkaldt sine sønner, så de kunne passe barnebarnet. Og så gik det ellers mod Roshage. Idet han ankom, fortæller Kyed at han hutigt kunne pejle fuglens position ud fra findernes kikkerteretning, men i samme øjeblik han steg ud af bilen fløj fuglen og og begyndte at flyve langsomt mod vest, ind mod Hanstholm havn. Efter en sprint igennem klitterne, hvorunder han nåede at skyde et par hurtige flugtbilleder, måtte Kyed se fuglen forsvinde mod havnen, skynde sig tilbage til bilen, melde fuglen ud og så køre ind mod havnen for at genfinde kræet.

Inde i havnen blev fuglen genfundet i havnens østdel klokken 15.20 af fynboerne Nis Rattenborg og Knud Søndergaard, som havde fået Kyeds meldinger om fuglen. Den var lystigt igang med at spise fisk, men forsvandt meget hurtigt og fløj denne gang ind mod havnens inderste dele. Herefter blev fuglen ikke set igen.

På grund af det sene tidspunkt på dagen og den velkendte adfærd hos mågerne i havnen, antages det at Lattermågen stadig er i området og er gået til overnatning med de andre måger - og derfor burde kunne genfindes i morgen.

 

Danske fund af Lattermåge
Dagens fund er landets 8. fund af arten. De første 7 fund er:

18/6 - 2/9 1985, 2K, Vejlerne (NJ)

3/7 - 4/7 1985, ad. Gl. Skagen (NJ)

6/7 1985, ad. Hirtshals (NJ) (samme fugl som i Skagen)

1/7 - 18/7 1995, ad. Langli, Ho Bugt (RB)

12/5 - 16/5 1996, ad. Nørreland, Rømø (SJ)

26/8 2008, ad. Blåvands Huk (RB)

10/10 2008, ad. Fanø Nordspids (RB) (Samme fugl som i Blåvands Huk)

14/5 2015, 2K han, Krogsgård Grusgrav (RB)

16/8 2016, ad, Salthammer Odde (B)

Sendt 03-01-2018 Kl. 07:16
Lars R. Pedersen

Ja, dejlig fugl!

I går, 2/1 var fuglen stadig på plads og meldingen kunne være ganske kort: TIR lattermåge ad pp Hanstholm.

Lidt mere detaljeret ku man også fortælle, at trods nok 60 kikkertfolk blev den først genfundet ved 10-tiden ved Hanstholmcentret, hvor den blev set på jorden i flere omgange af kortere varighed, indtil den ved middagstid fløj mod havnen. Der stod den kortvarigt på kajkanten ved Trawlpladsen længst mod vest på havnen og ved 14-tiden badede den 5-10 minutter lidt øst for havnen, indtil den en times tid rastede på Østre Tværmole overfor havnekontoret.

1/1 blev den også set på markerne lidt syd for Hanstholm, så man kan godt sige, at det er en ret mobil fugl, som kan kræve tid og held at få set godt

Sendt 03-01-2018 Kl. 09:45
Lars Tom-Petersen

Godt med mere præcis bekrivelse af fuglens bevægelser, Lars. Lattermågen var meget mobil i går, hvad den formodentlig også har været de tidligere dage. Som konsekvens måtte de mange fuglekiggere også være meget mobile. Med to udflugter til Hanstholm i bagagen, før det lykkedes at se fuglen, kan jeg snakke med om, at det er en drilagtig fugl. Mange var i går på stedet i mange timer, inden det endelig sidst på dagen lykkedes - mens nogle få var heldige at se den, da de skulle ind at købe rundstykker i Hanstholm-centeret straks efter ankomst til byen (Egon Østergaard og co.). 

Jeg har forsøgt på DOF-basen at lave helt nøjagtig beskrivelse af fuglens bevægelser i løbet af dagen ud fra de tre steder, hvor jeg selv så den. Jeg vil anbefale, at flere gør tilsvarende (ved alle fund af sjældne fugle), og ikke blot laver korte indtastninger, der stort set kun viser, at man har været der. Det er formodentlig på DOF-basen at langt hovedparten af os søger forhåndsviden om sjældne fugle, inden vi drager i felten.  

Sendt 07-01-2018 Kl. 18:25
John Kyed

 Lattermågen er blevet mere stedfast omkring Hanstholm centeret og i den østlige del af havnen, enten yderst på pier 5 eller den østlige tværmole. Se vedhæftet kort

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home