Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Det svenske blodbad 02-12-2017 kl. 20:59

Lad julefreden sænke sig over det ganske land, lad stridsøkserne begrave og lad levebrødsforskerne gå på juleferie...

Svenskerne offentligtgjorde forleden deres oprydning i de Hvidskæggede sangere, og de har med hård hånd slettet krydser på baggrund af, at den tidligere art i Sverige er blevet splittet til tre arter:

Østlig Hvidskægget sanger (Sylvia cantillans cantillans/albistriata)
Vestlig Hvidskægget sanger (Sylvia inornatus inornatus/iberiae)
Moltonisanger (Sylvia subalpina).

Artiklen om splitningen og hvad det betyder for den svenske liste kan læses her www.club300.se/News/Default.aspx . Svenskerne kører efter deres eget taksonomiske udvalg, i modsætning til os her i landet. Tidligere i år var svenskerne også fremme i skoene da de lumpede Hvidsisken, Stor - og Lille Gråsisken, så der sker ting og sager på den anden side af sundet.


(Østlig) Hvidskægget sanger 2k han, Batterivej, Skagen 14. maj 2014 (Foto: KMO)

I Danmark har SU valgt at følge det engelske BOURC. BOURC valgte dog at nedlægge deres eget taksonomiske udvalg (BOURC TSC) i november 2015, hvilket vil sige, at man ikke længere vil opdatere listerne over arter og racer. Dette efterlader os i taksonomisk uvished, for hvilken taksonomi vil SU vælge at følge i fremtiden? For snart to år siden skrev Jørgen Staarup Christensen om DK-listen og taksonomi club300.dk/articles.php

SU kan fint vælge, hvilket af de ande taksonomiske udvalg man vil følge, og Club300.dk vil omgående følge trop. Nu er det sådan, at der er opstået et godt samarbejde imellem de nodiske sjældenhedsudvalg, kaldet Nordic RC. Her er det næppe utænkeligt at man på den ene eller anden måde vil finde et nordisk samarbejde på også det taksonomiske område, da Norge står lidt samme sted som os her i Danmark.  


(Østlig) Hvidskægget sanger han, Grenen, Skagen 26. maj 2015 (Foto: John Kyed)

Som det ser ud nu er der på Netfugl 62 fund af Hvidskægget sanger, men listen er ikke i nærheden af at være opdateret www.netfugl.dk/dklist.php . Seneste udkomende SU-rapport 2015 står der 65 fund, men da der ikke var fund i 2016 og to fund i 2017, må der være nu 67 fund af arten i Danmark. Begge fund fra 2017 forventes at kunne godkendes. Det drejer sig om Gedser 27/4 dofbasen.dk/image_proxy.php  og Lyngvig fyr 13-15/5 dofbasen.dk/image_proxy.php


(Vestlig) Hvidskægget sanger han, Blåvands huk 20. april 2011 (Foto: Troels Leuenhagen)

SU skrev i SU-rapporten 2015 at 'SU er i gang med en revision af fund af Hvidskægget sanger på baggrund af ændret taksonomisk status'. Dette kan vel kun tolkes således som at vi kommer til at gennemgå en lignende nedsabling af sikkert bestemte, men racemøssigt ubestemte, og flertallet af fundene vil sikkert indgå i den store ubestemte gruppe. 

Bestemmelse af de tre kommende arter er en ornitologisk udfordring, men bestemt langt lettere end flere af de senere års splits.Hvis man har lyst, kan man prøve kræfter med de tre i denne artikel boc-online.org/bulletins/downloads/BBOC1333-Svensson.pdf og lidt lettere læsning her www.surfbirds.com/Features/subalpine13/main.html


Hvidskægget sanger hun, Svínoy, Færøerne, 1. juni 2009 (Foto: Silas K.K. Olofson)

Det står hurtigt klart at det kan blive noget af en udfordring at bestemme specielt hunner og ungfugle af de tre arter, men visse hanner kan bestemt også vise sig at være en velvoksen opgave. Husk at indsamle alt hvad du kan. Hvis fuglen bliver ringmærket, taber de ofte lidt fjer under håndteringen, bliver den ikke fanget, kan en lille pølle fint testes for DNA. Husk at Club300.dk i den forbindelse har en åben DNA-pulje som vi meget gerne vil bruge af, søg blot på club300@club300.dk.

Det svenske blodbad er overstået - hvornår sker mon det danske?

Sendt 02-12-2017 Kl. 17:11
Ragnar Smith

Artikler omkring bestemmelse og taksonomi ift. hvidskægget sanger

 http://boc-online.org/bulletins/downloads/BBOC1333-Svensson.pdf

http://www.surfbirds.com/Features/subalpine13/main.html

http://birdingfrontiers.com/2013/10/17/a-tricky-subalpine-warbler/

http://birdingfrontiers.com/2015/09/02/eastern-subalpine-warbler-id/

http://www.magornitho.org/2013/10/subalpine-warbler-split/

Sendt 02-12-2017 Kl. 17:56
Tim Hesselballe Hansen

Hej RS,

Fuglen på billede nr. 2 (Skagen, 26/5 2015) er godkendt som en Hvidskægget sanger/Makisanger - Curruca cantillans/Curruca subalpina. Hvorfor kaldes den så en (Østlig) Hvidskægget Sanger her?

Makisanger må være den du kalder Moltonisanger. Det lyder som en mærkelig beslutning fra SUs side, ikke mindst da de har kaldt alle tre fund fra 2015 Hvidskægget sanger/Makisanger. Du sad selv i SU, da beslutning blev truffet; kan du uddybe skråstregen?

THH

 

 

Sendt 02-12-2017 Kl. 18:28
Rasmus Strack

Hej Tim,

det er ene og alene fordi det er hvad det er som jeg ser det. SU har, som jeg har forstået det, valgt at vente med at godkende dem som andet ind til der er klarhed over fund, bestemmelse og status.

Det er derfor en bestemmelse der står for min helt egen regning, hvilket selvfølgeligt bør fremgå, takker THH!

RS

 

 

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home