Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Minus til Maurus 31-10-2017 kl. 09:58

Mandag eftermiddag fandt Preben Berg en bynkefugl i fårefolden ved Gedser fuglestatio. Det stod hurtigt klart at det enten var en lys Sortstrubet bynkefugl eller en Sibirsk bynkefugl, hvor Preben var sikker på det sidste. Et par billeder blev hurtigt taget og sendt rund om i landet til kommentering, fuglen havde en meget okkerrød overgump der fik flere til at studse over fuglen. Gedserfolket blev klar over at dette kunne vare en Stejneger's bynkefugl, en art der tidligere blev regnet som en race af Sibirsk bynkefugl, men nu mere som en selvstændig art.

Endvidere stod det klart at der kun til dato var syv tidligere fund i WP. Et fund fra Finland www.tarsiger.com/gallery/index.php, fem fund fra England, hvoraf en i 2012 også blev set i Holland (pers. med. Lee Evans) og en ved Flommen på Falsterbo 20/9 2016  birdingfrontiers.com/2016/09/27/stejnegers-stonechat-in-falsterbo/.

Man håbede at fuglen ville gå i et af stationens net så der kunne tages dna, men det gik ikke. Lykken var derfor stor, da fuglen løftede halen og lavede en lille pølle. Nu havde man da noget metariale der måske kunne laves dna af.


Pølle i fårefolden (Foto: Kim Liljehult)


Pølle i glas ved fårefolden (Foto: Kim Liljehult)

Tirsdag morgen genfandt stationens ringmærker Anton Liebermann fuglen omkring klokken syv, men da fuglen sad tæt på et net ville Anton lige afvente situationens mulige udvikling inden fuglen blev meldt ud. Fuglen fløj planmæssigt i nettet klokken 07:45  og så blev den meldt ud og taget med til mål og fotografering. Fuglen havde overraskende 6 i fedt, hvilket er relativt meget og viser at fuglen er klar til at trække videre, så måske var det dagen i dag var dagen hvor fuglen skulle ses hvis man ville.

Stejneger's bynkefugl, Gedser 31/10 2017 (Foto: Gert Juul Jeppesen)

 

I Danmark er der omkring 44 fund af Sibirisk bynkefugl før i år, to af disse en godkendt som ssp. hemprichii 18-19/5 2003 Butterstien Skagen, og 11/5 2016 Hullehavn Svaneke. Resten af fundene er godkendt som ssp. maurus/stejnegeri og da disse af mange bliver regnet som to arter, ser det nu ud som det gjorde med Kuhls skråpe. En stor del af os kan stå med et skråstregskryds meget snart, og altså et kryds der, som Hvidskægget sanger og Kuhls skråpe, ikke kan bruge til nogetsomhelst på de lister vi bruger. Tidligere i Danmark er der kun fanget Sibirisk bynkefugl 27/9 1964 Hesselø (Døde desværre så den ligger på ZM), 17-18/5 1984 Christiansø, 29/9 1984 Christiansø, 13/10 1988 Kroghage Gedser, 29/5 1991 Blåvand og 5-7/10 1991 Blåvand. Kun fuglen fra Hesselø er der mulighed for at tage dna fra, det skulle kunne lade sig gøre selv efter så mange år, de andre må vi vente med til vi er blevet klogere på bestemmelsen af arterne. 

Stejneger's bynkefugl, Gedser 31/10 2017 (Foto: Gert Juul Jeppesen)

 

Med andre ord, så kan DNA være med til at føje endnu en art til den danske liste, og Sibirisk bynkefugl ssp. maurus er, selvom at det nok er den mest almindelige, stadig ikke godkendt i Danmark.

 

En glad ung mand! Anton Liebermann efter ny mærkeart!

 

Busken, som bynkefuglen blev sluppet ved - man sikrer sig bare lige at den ikke gemte sig.

 

Så er den i bogen, Jørgen Munck undeholder

 

 HUSK nu at Gedser er en af de få stationer i Danmark der ikke får ret mange penge, så når vi har besøgt lokaliteten og set en fed fugl eller haft en stor oplevelse så kan man ente smide lidt mønter eller sedler i deres ugle eller give lidt til deres store arbejde på mobilepay

61671843

Sendt 12-11-2017 Kl. 17:05
Jørgen Munck

Jeg undrer mig over at Artsportalen benævner Sibirisk Bynkefugl som maurus, medens SU kun godkender maurus/stejnegeri?

Sendt 12-11-2017 Kl. 19:55
Tim Hesselballe Hansen

Hej Jørgen.

SU har godkendt Sibiriske Bynkefugle herhjemme som Saxicola maurus. Ligesom den også nævnes på Artsportalen i dag. SU har dog ikke taget stilling til underart af de danske fund, se fx kommentar i SU-rapporten for 2013.

De danske fund har derfor hidtil været regnet som Saxicola maurus maurus/stejnegeri.

Balladen opstår først, når og hvis de to underarter splittes - og det har briterne vist gjort. Så er de alle sp. (med undtagelse af de to Kaspiske Bynker, som også er set herhjemme). Gedserfuglen kan jo også blive bestemt endeligt på DNA, men resultatet kender vi jo ikke endu. Der er mig bekendt ingen af de "almindeligt udseende" SibBynker herhjemme, der er sikkert bestemt til S m. maurus, selv om førstefundet vist ligger i ZMs skindsamling. Med tiden vil det sikkert vise sig, at de er pærelette. 

Sendt 12-11-2017 Kl. 20:14
Andreas Bruun Kristensen

Angående fund af stejnegeri i Europa, så er en formodet stejnegeri fundet i felten på den hollanske ø Vlieland i oktober 2017 - så vidt jeg kan google-translate mig frem til - ved hjælp af DNA fra en lort bekræftet som stejnegeri.

https://www.dutchbirding.nl/gallery/detail/20809?page=0#navbar-collapse

Tjek kommentar til foto fra 7. november.

Mvh Andreas

 

Sendt 13-12-2017 Kl. 07:00
Tim Hesselballe Hansen

Så er resultatet af dna-analysen kommet - og ja, det var en stejnegeri! 

Glædelig jul.

Sendt 13-12-2017 Kl. 08:14
Sigrid Kistrup Ilsøe

Mere information kan læses på Pandion under deres seneste artikel: Stejnegeri sibirisk bynkefugl i Gedser.

DNA-prøven viser således at det er en ren Stejnegeri, og at resultatet er "100% confident" - hvilket vel kan oversættes til "med 100% sikkerhed".

Martin Collinson som har foretaget DNA-testen skulle gerne vende tilbage med flere informationer når han har kigget nærmere på resultaterne. Se, det bliver spændende!

SKI

Sendt 19-03-2018 Kl. 09:18
Sigrid Kistrup Ilsøe

Og så er fundet sørme også blevet godkendt af SU!

Danmark har nu sit første kendte fund af Sibirisk Bynkefugl, ssp. stejnegeri :)

Nyheden er delt på Gedser Fuglestations Facebook-side - se her!

 

SKI

Sendt 19-03-2018 Kl. 14:55
Henrik Kristensen

 Fedt????

Hvornår er det så muligt at afkrydse dyret på min club300 dk liste????

Sendt 19-03-2018 Kl. 15:00
Henrik Kristensen

 Nå de ??? I mit foregående svar, skulle ha været et par smilyer og skulle ikke forståes som spørgsmålstegn.. 

Ikke nemt med en gamle Samsung og det her smarte internet.. 

Mvh Henrik /Hkr 

Sendt 19-03-2018 Kl. 21:58
Tim Hesselballe Hansen

Hej HKR,

Club300 erfarer…


… at vi nok meget snart får en afklaring på denne systematik-mystik. Vi følger som bekendt SU i tykt og tyndt, da det er dem, der fører den danske liste. Når SU vælger hvilken taksonomisk autoritet vi fremover bruger i DK, følger vi trop – alt andet vil være noget rod. Du kan i øvrigt læse om de mange forskellige udgaver af sandheden, der er på markedet i J. Staarups glimrende gennemgang her: www.club300.dk/articles.php

Og nu har club300 erfaret, at SU tilsyneladende har besluttet at følge IOC, hvilket giver god mening, da der så er fælles fodslaw mellem Norge, Finland og måske Sverige. Da beslutningen sikkert skal konfirmeres i DOF, er der stadig mulighed for, at det hele bliver forpurret og/eller udsat på ubestemt tid.

Jeg har alligevel lige kigget IOCs liste igennem, og her er de umiddelbart mest relevante splts og lumps for dem, der fører artslister (med alle mulige forbehold – det er gået hurtigt):

Stejnegers Bynkefugl, Sibirisk Bynkefugl og Sortstrubet Bynkefugl er tre arter. Sibirisk er lidt tricky, for den inkluderer Kaspisk Bynkefugl (ssp. hemprichi). Der er to fund af hemprichi i DK men mig bekendt ingen af ssp. maurus. Hvor de 45 godkendte fund af ”SibBynk” ender, ved jeg ikke. De er sikkert næsten alle maurus.

”Kuhls Skråpe” er to arter: Scopolis og Atlantisk.

Sædgås splittes i to: Tajga- og Tundrasædgås.

Gråsisknerne (Stor og Lille) er tilsyneladende ikke lumpet. Hvdsisken er også stadig egen art.

Steppetornskade er selvstændig art.

Thayers Måge/Inuitmåge er lumpet med Hvidvinget Måge.

For de Hvidskæggede Sangere afventes mere viden om komplekset, så der er pt to arter. Moltonis Sanger (Makisanger, hedder den vist) er egen art. Resten er samlet i en art.

Steppegulbug og Lille Gulbug er to arter.

THH

Sendt 20-03-2018 Kl. 06:43
Sigrid Kistrup Ilsøe

Uhu! Det bliver skønt med en afklaring om taksonomi!

Hvis SU ender med at følge IOC, kan vi endelig få lov at krydse Stejnegeri - efter alt vores hårde arbejde med at få den at se ;)

HKr - jaeh, du må jo så desværre vente med at krydse Stejnegeri i stedet og krydse fingre for at SU begynder at følge IOC. Vi skal trods alt bruge den som art, før den kan krydses. Og SU har pt. godkendt fuglen som race af Sibirisk Bynkefugl. 

SKI

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home