Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Prognosen medio august 2017 11-08-2017 kl. 20:35

 Medlemmerne af Club300 har ønsket flere prognoser og det skal de få. Nu er det endeligt blevet så meget efterår at man kan komme ud og se på noget godt træk, så pak grillen ned for i år, ind med havemøblerne og gør dem der hjemme klart at nu skal der birdes. Der udsendes nationalt forbud imod at se på rastende ænder nu, de er i eklipsedragt lad dem være i fred, find på noget bedre!

 

Udsigten, der er gældende til lørdag aften.

Mest overskyet med regn eller byger de fleste steder, der om formiddagen kan være kraftige over den østlige del. Svag til jævn vind, efterhånden mest omkring vest, og temp. op mellem 17 og 20 grader. Om aftenen og natten klarer det noget op vestfra, dog med enkelte byger. Vinden tiltager og bliver let til frisk fra vest og nordvest, i Nordvestjylland op til hård vind eller kuling, og temp. falder til mellem 12 og 15 grader.

 

Søndag

Først på dagen enkelte byger, ellers bliver det tørt med nogen eller en del sol. Temp. mellem 16 og 19 grader, og ganske blæsende med jævn til frisk vind fra vest og nordvest, ved kysterne stedvis hård vind, der dog begynder at aftage i løbet af eftermiddagen. Om natten tørt og mest klart vejr. Temp. ned mellem 9 og 13 grader, og svag til jævn vestlig eller skiftende vind.

 

Hvad kan man så forvente der bliver set og hvor er enden af regnbuen?

Lørdag bør man bruge på at se rastende fugle igennem. Nu er det blevet tid til arter som Markpiber, Citronvipstjert, Høgesanger og Vandsanger, og hvem ved om en Lille rørsanger, Spottesanger eller Bjergløvsanger. Så et besøg i nærheden af en af de gode steder der ringmærkes kan varmt anbefales, men andre steder med luske muligheder skal klart prøves! Søndag kan det blive lidt af det samme dog ser det ud til at der kan komme lidt havfugle specielt i Nordjylland og på nordkysten af Sjælland.

På Bornholm kan man efter alt at dømme sove lidt længe, men i vestenvinden bør østkysten af øen besøges når regnen holder op. Raghammer odde er et godt bud på en Markpiber, og en ung Citronvipstjert kan vel godt gemme sig et sted i flokkene af vipstjerter på østkysten. Husk at se mågerne igennem specielt på kysten, det er nu ved at være et år siden en Lattermåge rastede ved Salthammer odde, og det må snart være tid til en Stor Sorthovedet måge på klippen!

 

Citronvipstjert, Viðareiði, Viðoy 12. September  2013 (Foto: Silas K.K. Olofson)

Er man på sjælland og øerne er der mange muligheder. Vil man være tæt på noget ringmærkning skal det være Gedser eller Ishøj strand, her fanger et af stederne sikkert en Høgesanger i weekenden, men man bør prøve at finde egne fugle! Rørskove og kanaler tæt på kysten bør prøves med lidt Vandsanger i tankerne. Området fra Birkemose i Gedser til Bøtø ville være et godt bud på et sted hvor der kan findes noget, husk dog at der ligger flere lommer ud for Bøtø tjek dem for Hvidnæbbet og Stillehavslom! Sent på dagen kommer der her et pænt træk af Sortænder, så hvem ved måske det er her der kan ses en Brilleand? Præstø og Stevns kunne bestemt også være gode bud, her kunne en Markpiber nok også støves op, og husk at der nu kan ses unge Rosenstære....

Fyn og Langeland, her bør der specielt sættes ind på øen i syd. På Langeland er der tidligere set Vandsanger, så her skal der luskes. Stadig bør vi være opmærksom på vipstjerterne, der må være en ung Citronvipstjert derude. En trækkende Hedehøg og Sort glente må være at forvente, men ogå her kan man være lidt heldig at se en Markpiber, enten på træk på Dovns eller rastende et sted på syd øen.

 

To ud af tre fugle fra Drømmenesteater, Vandsanger, Bøvling Inderfjorden 10. August 2003 (Foto: John Kyed) 

I Jylland skulle man sikkert være i Hanstholm området eller i Blåvand, begge steder byder på lidt af det hele. Ved Hanstholm er der vel gode chancer for en Høgesanger hvis der ringmærkes, ellers må man selv ud og slide i krattene. Her vil man så kunne finde lidt af hvert og er man dygtig og heldig kan det være at en Spottesanger har fundet vejen op til området. I havnen er der godt med måger men på denne årstide er det stort set kun godt med Sorthovede måger der ses i havnen sjældent noget andet, er man ekstremt heldig ser man måske en adult Sabinemåge eller en Topskarv. Søndag hvor vinden kan være lidt frisk kan det eventuelt byde på lidt havfugle, nok ikke det store show, men der kan jo altid være en Balearskråpe der dumper forbi. Skagen har ringmærkning og Danmarks eneste daglige morgenobser, her vil de næste dage nok ikke byde på det store, men der er lidt Hvidvingede korsnæb der har fundet vejen til Skagen, og de skal nok vise sig i de kommende dage. I Blåvand er der gode muligheder for fugle i krattene, alle ved hvor mange sjældne småfugle der er set i området. Der kommer sikket ikke til at være meget andet end trækkende Strandskader på trækfronten, men i krattene kan der være guld at finde. 

 

 

Sendt 13-08-2017 Kl. 15:12
Lars Tom-Petersen

Hej Rasmus. 

Et kort øjeblik kom jeg til at læse forkert:

".. her bør der specielt sættes ind på øen i syd. På Ærø er der tidligere set Vandsanger, så her skal der luskes. Stadig bør vi være opmærksom på vipstjerterne, der må være en ung Citronvipstjert derude. En trækkende Hedehøg og Sort glente må være at forvente, men ogå her kan man være lidt heldig at se en Markpiber, enten på træk ved Vejsnæs eller rastende et sted på syd øen."

Men så viste det sig, at det endnu en gang handlede om Langeland.

 

 

 

 

 

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home