Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Grib chancen 05-06-2017 kl. 22:07

"14 Years of Pain" synger Guns N' Roses på albummet Use Your Illusion 2 fra 1991. Det skulle blive 24 år for mit vedkommede. 22. maj 1993 sidder jeg i et sommerhus i Skagen med min far, mens en ådselgrib bliver nødt til at lande i klitplantagen lige syd for Flagbakken pga. en byge. Vi har ikke mobiltelefoner og hører ikke om obsen. Dagen efter skal vi hjem, og da vejret er lidt halvsnusket, beslutter vi at droppe morgenobsen og gøre huset rent. Imens jeg står med skurebørsten letter gribben fra klitplantagen, og resten af Skagens birdere kan tage imod gribben fra Flagbakken og senere Nordstrand, da den trækker ud sammen med hvepsevåger. Ganske uvidende triller min far og jeg til København, og det er først ved hjemkomsten, at vi hører, hvad vi er gået glip af. Den sved.

I 2010 rykker jeg til Hellebæk, efter en ådselgrib er set ved Selsø Sø af JAE, men det mislykkes. Gribben ses aldrig i Danmark igen, men måske samme fugl genfindes senere i Norge.

Lørdag d. 3. juni 2017 er der igen ådselgrib i Danmark. Denne gang også en adult, der opdages af Michael Trasborg ved Ullerup Skov nær Hundested ved 12-tiden. Jeg begiver mig straks af sted mod Hillerød, da jeg fejlagtigt tror, fuglen er trukket mod øst. Men ca. 12.20 ses fuglen i Rørvig, og jeg ændrer kurs mod Holbæk. Sporet bliver dog hurtigt koldt, så jeg returnerer, mens andre leder efter dyret ved Stigsnæs i håb om, at østenvinden får den ned til SV-hjørnet af Sjælland. Godt tænkt, skulle det senere vise sig. Gribben ses dog ikke mere den dag, men søndag ved 14-tiden opdager Jakob Blok fuglen lige nord for Stigsnæs, hvor den trækker mod syd i forbindelse med en opklaring. Så er det af sted igen, da jeg håber, fuglen er strandet ved Stigsnæs, da vejret stadig er ret tungt, men eftersøgning ved Stigsnæs og Sevedø giver intet resultat hører jeg i telefonen, så jeg vender om ved Sorø.

Om aftenen er jeg i tvivl om, hvor jeg skal prøve at se dyret om mandagen. Har den fulgt Sjællands sydkyst mod øst? Er den trukket til Langeland? Eller Lolland? Jeg hælder mest til Langeland, men CBN får mig overbevist om, at den skal prøves på Lolland. Så mandag d. 5. juni står vi klar på klitten ved Hyllekrog kl. 7.30 - og i løbet af de næste par timer dukker ca. 15 birdere op. Andre har satset på Langeland, Falster og Møn. Timerne går, hvor vi bliver underholdt af et par indtrækkende hvepsevåger, og fire røde glenter er nede at vende. Et godt tegn. Klokken er ca. 10.45, da JSP mumler et eller andet om en ørn kurs nord. Laaangt væk kommer en større rovfugl ind i tuben. Den har hængevinger og basker en kende hurtigt med vingerne for en havørn. Pulsen stiger, mens de tilstedeværende kniber øjnene sammen i skoperne. Der er stille, og fuglen er stadig langt væk. Den virker for lille til en havørn, og halen virker lys. Snart begynder den at kredse i sidelys med en rød glente. Nu virker den pludselig stor. Jeg kigger på undervingerne, der virker mørke. Det er en havørn mumler jeg nedslået. Men fuglen kommer stadig tættere på og bevæger sig mod vest i bedre lys. Pludselig er sagen klar.

ÅDSELGRIB !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Der opstår tumultagtige scener, da gribben kommer stadig tættere på, og alle kan nu nyde den, mens den langsomt flyver mod vest. Selvom jeg har set utallige ådselgribbe i udlandet, er det noget særligt at se denne nemesis-art i DK. En udbrydergruppe bestående af AWN, IBJ og SAKKE, der har taget opstilling ved Rødbyhavn, varskoes om gribben. De ser den snart fra deres obspost, mens gribben langsomt fortsætter mod vest.

Ådselgrib ad., SV-Lolland, 5/6 2017. Foto: Hans Ægidius. For fotos af fuglen i bedre opløsing - klik her.

Biler startes i det meste af DK, og mange når at connecte med gribben i de 3,5 time, hvor den flyver rundt på SV-Lolland, før den ca. 14.20 trækker mod vest fra Albuen. Men en ting nager mig. Er farven på næbspidsen set? Og hvilken farve har den? Fuglen var for langt væk ved Hyllekrog til, at farven kunne ses. Sagen er den, at der findes to racer af ådselgrib; ssp. percnopterus, som yngler i Europa, Afrika og mod øst til Centralasien og ssp. gingianus, som yngler i Indien og Nepal. Førstnævnte har mørk næbspids - og sidstnævnte har lys. I juni 1997 sås nemlig en ssp. gingianus i Norge (en formodet undsluppet fangenskabsfugl), og derfor var det af største vigtighed, at næbfarven blev dokumenteret.

Heldigvis kunne det konstateres, at fuglen havde mørk næbspids.

Hermed 4. fund af ådselgrib i DK. De tidligere drejer sig om:

1918: Ebbekov, Fakse, 30/8, 1K han 

1993: Skagen, 22-23/5, 3K

2010: Selsø Sø 28/4, ad.

Trækobser ved Hyllekrog, PB, fortalte i dag, at han i år havde sat næsen op efter gåsegrib. Foreløbig er det blevet til lamme- og ådselgrib, men mon ikke det kan nåes endnu? 

Sendt 06-06-2017 Kl. 01:24
Jørgen Scheel

 Vagn Wendel Sørensens fotos viser mørk næbspids - se hans eller min FB-side!

 

Sendt 08-06-2017 Kl. 13:18
Anders Søgaard

 Søndag eftermiddag sad jeg  ved computeren og ved 15.15 tiden poppede Esben Eriksen besked op på facebook Langelands fugle  , om at Ådselgribben var set kl. 14.45 lige nord for Stigsnæs, der var kun en ting at gøre, ned i bilen og afsted, hentede Steffen Sommer Nielsen (SSN) , og vi kørte til et højdepunkt lige nord for Stigsnæs, hvor vi stod sammen med en håndfuld andre håbefulde, men desværre ingen Ådselsgrib dukkede op, så i løbet af aftenenen hjem igen, vi talte på hjemturen om de forskellige steder man kunne placere sig næste dag, og for vores vedkommende stod valget imellem Bøtø/Gedser på Falster og Hyllekrog på Lolland, vi valgte at køre til Bøtø, hvor vi havde Sort Glente og en Steppehøg, og kl. 10.53 blev jeg ringet op af FSH at de stod og gloede på Ådselgribben ved Hyllekrog !!!, Så vi kørte fluks mod Hyllekrog, fik meldinger undervejs, at den lige så langsomt trak mod vest ved Rødby, den arbejdede sig langsomt mod vest og lidt ind i land, Anders Wiig og co. prøvede at følge den, vi halsede efter fuglen, men hver gang den blev meldt på Bird Alarm fra et nyt sted, kom vi for sent, til sidst stod vi en del på Maglehøjvej, lige syd for Spidsby, og talte om hvad vi skulle gøre , inden gribben gled ud af hænderne på os, så tæt på, og så alligevel så langt fra, nogle ville køre ud til kysten syd for Nakskov, Steffen og jeg valgte at køre ud mod kysten nord for Nakskov, vi kørte 100 m nord ad vejen, og ud af øjenkrogen så Steffen at Ådselsgribben sad på en mark, og råber: Den sidder på marken, jeg river bilen ind til siden,  der lå en trafikdræbt hare på vejen, som den nok har haft kig på.  Den lettede og de næste 45 min havde vi den konstant, til tider lige over hovedet ????????????. Inden den forsvandt mod sv, den blev efter meldt trækkende ud ved albuen tror jeg. Det var bare så vildt og fedt ????????????.
Bh
Anders

Sendt 08-06-2017 Kl. 13:36
Freddy Hansen

 Fed beretning Anders, det var godt at I nåede at få den, og så den så godt ,
 jeg gad godt have set den fugl siddende på en dansk mark, det er
 godt nok en sej observation.

Sendt 08-06-2017 Kl. 16:48
Frank Desting

Vi (LFR og undertegnede) var noget heldigere, idet vi om søndagen via SMS blev enige om at prøve Hyllekrog dagen efter.
Da Ådselgribben var trukket syd ved Stigsnæs dagen før var det et ret naturligt valg.
Vi havde (som vanligt!) ikke travlt, kørte først syd på fra København ved 9-tiden om mandagen og direkte til Hyllekrog.
Det tog ikke 10 minutter efter vi var ankommet til Hyllekrog, før vi - efter en BirdAlarm fra Jørgen Munk - havde Ådselsgribben i kikkerten, men dog et stykke ude...
Da den drev vest fulgte vi den, og havde den efterfølgende både ved Bredfjed Sommerhusområde og allerbedst ved Spidsby på Lolland.
I øvrigt vores første nye DK-kryds i år!
Frank Desting 

Sendt 08-06-2017 Kl. 19:02
Jan Lindgaard Rasmussen

 Altid en fornøjelse at læse ABK's beretninger, og endnu bedre at andre spæder på! Mit twitch var så luksusagtigt, at jeg næsten skammer mig - jeg gad ikke at prøve om morgenen, på trods af at hele min familie var af huse, så kørte til Amager og kiggede på Lille fluesnapper og Ridder-gøgeurt. Fik meldingen ved orkidéen, og tænkte: "Tja, hvis jeg kører nu og ser den er jeg hjemme inden nogen opdager at jeg har været på langfart". Så hvorfor ikke? Kunne takket være især AWN's meldinger hele tiden rette sigtet ind, og ankom i Dreamliner-stil til mega-mageligt vejside-twitch...I still feel dirty...:-)

Sendt 09-06-2017 Kl. 08:55
Freddy Hansen

Som altid når jeg er i Skagen i slut maj eller primo juni, "skal" jeg rykke på en fugl som jeg mangler
på x liste, dværghejre,prærietrane,tyndnæbbet måge, orientsejler, sinkiangløvsanger osv, så da
min manglende ådselgrib blev meldt ud den 4 juni fra Stigsnæs, besluttede jeg mig til at pakke sammen
og i løbet af natten at rykke sydpå efter ådselgribben. Jeg skulle dog lige spise til aften med en god
ven.
I løbet af aftenen havde jeg kontakt med Munken, som var kørt 3 timer før jeg, vi aftalte at mødes i Rudkøbing
hvor Munken mente der var en god bager vi kunne frekventere om morgenen.Jeg ankom kl. 2 og parkerede ved
siden af Munken.
Vi stod op kl. 7.00 og efter en kort snak, besluttede vi os til at rykke til Hyllekrog, da vi ikke
rigtigt troede på Langeland. Munkens bager skulle opsøges, den var så lukket for flere år siden, og byen så
ud som om det var en kulisse til Matador, ingen mennesker, men endeligt fandt vi SuperBrugsen som havde
åben og heldigvis godt morgenbrød.
Vi tog færgen kl. 8.15 og var på plads på Hyllekrog 9.45, hvor ABK,CBN,JSP,Brdr.Rask, Jens Lind, Gunnar
Rovfuglemand, og flere stod opstillet på rad og række , kl. 9.40 ankom i adstadigt tempo Gert Juhl Jeppesen,
kl. 10.50 mumler Jan Speierman noget og som ABK har beskrevet kom Ådselsgribben.
Umiddelbart efter ankom Leif Frederiksen samt Frank  Desting i et for dem opskruet tempo op ad den lille bakke, og fik set fuglen.
Jeg fik først adviseret Steffen og Søgård på Gedser, de rykkede med det samme, og derefter adviserede jeg
Mosebo som stod på Fakkebjerg Langeland sammen med Sigrid og Gjaldbæk, jeg anbefalede dem om at
tage næste færge fra Spodsbjerg, da fuglen ikke viste nogen træk tendenser.
Hvad der skete videre på Fakkebjerg  ved jeg ikke, men
efter at jeg havde nydt fuglen på Hyllekrog, kørte jeg lidt rundt efter gribben og besluttede mig til at vende
hjem, og købte billet til færgen kl. 14.15 fra Tårs. Jeg havde fået at vide at Mosebo & Co endeligt havde fået
taget sig sammen til at tage færgen og regnede med at give dem thumps op, da jeg holdt som den første
i køben til færgen, ud væltede der den ene bil efter den, uden at Mosebo kom, der var så åbenbart kun 5-6 biler
tilbage på færgen som var placeret oppe på dækslift, og som den næstsidste dukkede Peugoten med Mosebo &CO
op, og skulle på jagt efter fuglen, blot skulle de så overhale 75 biler på et umuligt stykke, og desværre så
blev resultatet ikke så godt for dem, og Mosebo´s normale held var brugt op, sidste år lykkedes den min
gode ven Mosebo at twitche en Jomfrutrane fra Equador.
Alt i alt en fed twitchning fra Skagen til Hyllekrog, og dejligt selskab med Jørgen Munk, som i sædvanlig
stil kunne diske op med herlige historier, der var vist een eller to jeg ikke havde hørt før : - ))) men ligemeget
det er sgu altid sjovt at være sammen med ham, og et dejligt menneske er han. Jørgen er overbevist om
at hans Lille rørsanger den hænger i nettet oppe i Skagen en af dagene.
Godt at få lukket hullet med den manglende Grib

Sendt 09-06-2017 Kl. 08:58
Freddy Hansen

 Gert Juhl ankom ikke kl. 9.40 men 10.40 altså lige før gribben, sorry

 

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home