Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Weekenden og Den spanske tunge 30-03-2017 kl. 23:27

Når nu weekenden står for døren og varmen banker på helt op til landets grænser er det vel tid til endnu en prognose. Selv om at DMI og vejrguderne snakker om den spanske tunge der rammer landet fredag, betyder det ikke at træerne vokser ind i himmelen. Der ankommer mange arter i disse dage, men Lærkefalk, Gøg, Havesanger og Nattergal er ikke på listen over mulige ankomster!

DMI skriver:

Torsdag den 30. marts 2017.
Udsigt, udsendt kl. 16.25

 

Oversigt

En varmfront over den nordlige og østlige del af Danmark bevæger sig mod østnordøst. Fredag vil varm luft en overgang trænge op over landet sydfra, men først på dagen vil en svag front ligger over den nordvestlige del af landet. Fra natten til lørdag bevæger en svag koldfront sig langsomt ind over landet vestfra. I starten af næste uge etableres et højtryk lige syd for Danmark, mens onsdag svækkes højtrykket og en koldfront passerer antageligt landet fra nordvest.

Fredag aften og natten til lørdag:

Fredag aften og natten til lørdag klart vejr i den østlige del af landet, ellers skyet og i Jylland kommer der regn eller byger mange steder. Temp. ned omkring 7 grader. Svag til jævn vind mellem sydøst og sydvest.
 

Lørdag:

Perioder med regn eller byger flere steder, men også lidt eller nogen sol ind i mellem, og om natten mest tørt. Dagtemp. op mellem 10 og 15 grader, østpå lokalt op til 18 grader, om natten ned omkring 5 grader. Svag til jævn vind omkring sydvest.


Søndag:

Mest tørt vejr med lidt eller nogen sol de fleste steder. Temp. op mellem 10 og 15 grader. Svag til jævn vestlig vind, der om eftermiddagen tiltager til let til frisk fra vest og nordvest. Om natten tørt og ret klart med temp. ned mellem 2 og 5 grader. Svag til jævn nordvestlig vind, ved kysterne stedvis frisk vind.

 

Fuglene og lokaliteterne

Fredag når varmen rammer os sydfra, kommer den hele vejen fra den Iberiske halvø, vejrguderne kalder det den spanske tunge, så bryder helvede løs. Det bliver lokaliteter i den sydlige del af landet der kommer til at løbe med overskrifterne, specielt først på dagen, men sidst på dagen kan opklaringen og varmen nå op til selv de nordlige egne. Et besøg ved Gedser, Hyllekrog eller syd Langeland, bør være gode bud på steder der kan komme tryk på. De sidste Ederfugle må være på vej til ynglepladserne, og de kan vel stadig godt hive en enkelt Kongeederfugl med. Ellers er der godt gang i Sortænderne, så en Brilleand kunne man måske være heldig at få i bogen. Sidst på dagen bryder varmen rigtigt igennem, og der vil ganske givet komme godt gang i rovfuglene, her kan der godt komme lidt Fiskeørne, Rørhøge, lidt Røde glenter og nogle Fjeldvåger. 

Fjeldvåge, 12. November 2008, ad. hun, Falsterbo (Foto: KMO)

Lørdag kommer der lidt regn fra oven, men dette giver mulighed for at se lidt efter rastende fugle. Der er stadig godt med Rødtoppede fuglekonger og Sortstrubede bynkefugle der skal ankomme og gad vide om ikke lørdag kan blive dagen hvor Skagen snupper en god rovfugl. I de svage vinde kan et besøg på Møn godt anbefales, her er der muligheder for rastendefugle men også trækkende, og måske ligger der stadig en Hvidnæbbet lom på Østmøn?

Hvidnæbbet Lom i overgangsdragt 20. april 2014, nær anholt. Foto: Helge Sørensen

 

Søndag falder temperaturen lidt og vinden bliver vestlig, her kan Møn igen være et godt bud, men hele strækningen fra Helsingør i nord til København bør give et rimeligt udbytte. Alle lokaliteter med rastende ænder bør besøges i disse dage, det er nu der er størst chance for at finde Amerikansk pibe- og Krikand, samt en rimelig god chance for en god dykand.

 

Der kommer ikke Biæder og Hvepsevåge, ej heller Grøn biæder og Nonnestenpikker men mindre kan helt sikkert også gøre det. Der er dog stadig gode muligheder for en mega, Blå glente, en art der kommer tidligt og rygtet vil vide at en skulle være set forleden i Holland, så lørdag i Skagen? De seneste år er der set flere og flere Steppehøge i Danmark og de gamle fugle kan ankomme allerede nu, et bud på årets første fugl kunne være en gammel han der ses i Sønderjylland fredag eller lørdag. Der bliver næppe større overskrifter i den kommende weekend, der kommer ikke rekorder af Fiskeørn, Rørhøg eller Misteldrossel, men arterne kommer i fine antal der gør dagene het fine.

Blå Glente, Bødkermosen, Møn, 23. april 2015. Foto: PSH

 

 

 

Sendt 31-03-2017 Kl. 22:48
Tim Hesselballe Hansen

Sikke en melding! Tak til RS for en lovende melding, og tillykke til RS for at være til stede da Kongeederfuglen trak forbi i morges på Hyllekrog. Den første art han havde nævnt i prognosen.

Og det er fint at gøre opmærksom på, at ikke alt er muligt, selvom temperaturen er høj for en martsdag. DOF-Fyns formand har tastet en hørt Tornsanger ind på dofbasen fra i dag. Måske skulle han læse prognoser på club300.dk fremover?... 

 

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home