Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Phone-scoping 24-02-2017 kl. 07:01

At få lov til at dokumentere de fugle man har set syntes mere og mere vigtigt. Der er i visse kredse en holdning til, at fugle der ikke er foto af er omgivet at en vis skepsis. Nogle mener tilmed at fugle der ikke er dokumenteret, ikke kan godkendes af SU, hvilket dog ikke er rigtigt. Det er dog rigtigt at langt de fleste sager der sendes til SU i dag er med fotos eller lydoptagelse, dette gør SU's arbejde betydeligt lettere.
Det er blevet lettere og lettere at dokumentere sine fugle, og i takt med den teknologiske udvikling, er det blevet allemandseje med en kamera med en 400mm linse, men mindre kan gøre det. Alt man i virkeligheden behøver er en telefon og et teleskop, så kan man dokumentere de fleste rastende fugle og tilmed også en del trækkende. I nogle tilfælde er phone-scoping den eneste rigtigt løsning når en sjælden fugl skal dokumenteres.

Siden 2004 har det har vi her hjemme set et stadigt stigende antal fotos taget med mobiltelefon. Det første foto af en sjælden fugl var et af en Sort stork der ses neden for. 7. august 2004 blev således historisk i dansk ornitologi, nok mere end fotografen på daværende tidspunkt forstod.
Fotografen Tim Hesselballe Hansen skrev dengang 'Billedet er taget med en Sony Ericsson K700i igennem et Swarovski ATS 65 HD med 30x okular. Det lå egentlig klar til uploading i galleriet bare 2-3 minutter efter det var taget, men da ingen af de billede ansvarlige var hjemme måtte det desværre vente. Det illustrerer dog klart, hvordan det med tiden vil blive... at vi bare få minutter efter en sjældenhed er opdaget vil kunne se de første billeder af fuglen online på nettet.'

Sort Stork, Gulstav Mose, Langeland, 7. august 2004 (Foto: THH)


Ingen havde på dette tidspunkt forestillet sig at man bare få år senere kunne sende Birdalarm og Birdcall ud med fotos i sekunder efter at fuglen var fundet, udviklingen går stærkt, meget stærkt.

Trold- X Taffeland hybrid, Kalvehave, Swarovski ATX95 + PA Iphone SE, 15. Januar 2016 (Foto: RS)

Teknikken er vigtig hvis man ikke har en adapter, det kræver øvelse og kan ofte være svært. Specielt svært er det med telefoner hvor kameraet er placeret i hjørnet, på disse har man mindre støtte imellem telefonen og okularet, hvorved det er lidt af en øvelse at få et stort og flot billede. Uden en adapter vil der med de fleste telefoner komme lidt sidelys ind, og det optimerer ikke ligefrem chancerne for et godt billede.
Med en adapter kan man få maximal udnyttelse af kameraet i sin telefon. Det kan lade sig gøre uden men det er svært, og få relativt få kroner kan man få et langt bedre resultat, faktsikt noget der en meget bedre end bare brugbart.

Her under vil vi gennemgå de adaptere der passer til de mest anvendte teleskoper her hjemme, og fortælle lidt om mulighederne for phone-scoping.
Har man ikke en telefon der passer til sit teleskope med en adapter, kan man selv lave en, det er dog ikke helt let, men se her
https://www.youtube.com/watch?v=KGA0ptUJaCk


Samsung Galaxy S4 / S5 og Iphone 4 / 5 / 5S / SE / 6

 

Kowa har udviklet en fin adapter i tynd past hvortil der medfølger to metalringe der passer til de fleste teleskoper. Det er muligt at tilkøbe andre metalringe, således at de passer til flere andre teleskoper, dog tilsyneladende ikke Swarovski ATX systemet.
Fordelen ved adapteren er at den er uyggeligt let at montere, og meget let at anvende. Ulempen ved adapteren må være, at den kan gå i stykker ved gentagende af – og påmonteringer. Prisen er ca. kr. 450Passer til følgende teleskoper og okularer:

Swarovski ATS/ATM 65 / 80 med 25-50x og 20-60x

Kite KSP 80 HD og Kite 82 (ED) med 25-50x

Zeiss 65 / 85 med hhv. 15-45x / 20-60x

Leica APO 65 / med 82 25-50x

Kowa 77 / 88mm med 20-60x


Novagrade Smartphone adaptere

En adapter der passer til stort set alle okularer med en diameter på 40-60 milimeter og derved de fleste teleskoper. Adapteren kan tilpasses stort set alle telefoner, men den er ikke den letteste at bruge, dog er den et super fint alternativ hvis man ikke har en Iphone 4 / 5 / 5S / SE / 6 eller Samsung Galaxy S4 / S5. Pris kr. 1.465


En fin video om brugen kan ses her
http://www.novagrade.co.uk/novagrade-demonstration.html

 

Swarovski Iphone PA

 

Er man i besidelse af et Swarovski teleskope og har man samtidigt en Iphone, så er dette løsningen. Selve adapteren er udviklet i tre modeller, en til Iphone 5 / 5S / SE, en til Iphone 6 og en til Iphone 6S. Adapteren kan med fordel beholdes på telefonen selv til hverdagsbrug, da den beskytter telefonen formidabelt imod stød og slag.

Høgeugle, Kongelunden, Swarovski ATX95 + PA, Iphone SE, 20. November 2016 (Foto: RS)

Til adapteren tilkøbes en okularring der i gevind drejes på, ringen passer til enten ATX, ATS eller en af håndkikkerterne fra Swarovski. Fordelene ved adapteren er at den passer perfekt til teleskopet eller håndkikkerten, og at den er super let anvendelig. Pris kr. 1.050 - 1.470 med adapterring.

 

 

 

 

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home