Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Lille Bjergand ved Møllekrogen - er en hybrid 17-10-2016 kl. 20:19

Den 3. oktober 2016 blev der fundet en and ved Møllekrog og Stenholts Mølle i bunden af Esrum Sø. Anden blev bestemt til Lille Bjergand, en bestemmelse der så rimelig ud i starten, men der var et eller andet der ikke så helt perfekt ud. Efter nogle dage kom der fotos på facebook-gruppen 'Feltornitologen' der lå til grund for en grundig debat, der fik blandt andet Sebastian Klein og Klaus Malling Olsen til at skrive at fuglen nok var en hybrid frem for en 'ren' Lille bjergand.

Fredag den 14. oktober besluttede jeg at besøge lokaliteten, for selv at få syn for sagen, og for at blive klogere på en for mig utroligt spændende fugl. Ved ankomst til lokaliteten lå fuglen utroligt godt grundet den kraftige blæst, så det gjorde det relativt let at få taget nogle rimelige fotos og få studeret fuglen nøje. Det stod hurtigt klart at fuglen er uhyggeligt lig en Lille Bjergand, men som tidligere antaget var der flere detaljer der ikke var lige som de bør være. Fuglen er stadig på plads i dag d. 19. oktober, så der er rig mulighed for at se denne spændende fugl, sikkert også de kommende dage og måske længere.

Jeg vil herunder via fotos forsøge at redegøre for min bestemmelse, samt redegøre for bestemmelse af Lille Bjergand og andre lignende hybrider.

 

Fra denne vinkel ser fuglen ud til at være en Lille bjergand, dog har fuglen ikke nogen knold i nakken, men tilsyneladende længere fjer i issen der ligner begyndelsen til en top.

Møllekrog 14. oktober 2016 (Foto: RS)

 

Her ses fuglen igen som meget lig den rene vare, dog ses her antydning af en hængende top i nakken, ikke det stramt opsatte der ses hos Lille bjergand.

Møllekrog 9. oktober (Foto: Nis Lundmark Jensen)

 

Første billede hvor der er flere ting galt, næbneglen flyder ud på næbsiderne og er breddere end næseborene er lange, og der ses kort afklippet top i nakken.

Møllekrog 9. oktober (Foto: Nis Lundmark Jensen)

 

Her ses fuglen kigge lidt ind imod fotografen, og næbneglen er igen ude på siderne. Bemærk i øvrigt den brede vattering i ryggen og den lidt finere vattering på flankerne, hvade det været en hybrid Trold- X Bjergand havde vatteringen i ryggen været finere og flankerne somregl ikke vatterede.

Møllekrog 14. oktober (Foto: RS)

 

Næbneglen ses her tydeligt, den er meget lig det der ses på de omkringliggende Troldænder, dog er den nok minimalt mindre. 

Møllekrog 9. oktober (Foto: Nis Lundmark Jensen)

 

Her ses at de smådækfjer er grålige, i kontrast til mørkere mellemstedækfjer hvilket viser at fuglen er 2K+. En 1K vil altid vise mørke mindste dækfjer, på både Lille Bjergand og Bjergand, hvilket også må formodes at være gældende på hybrider.

Møllekrog 9. oktober (Foto: Nis Lundmark Jensen)

 

Vingebåndet er som næbneglen afgørende, her er der ikke skarp kontrast imellem hvide armsvingfjer og grålige håndsvingfjer. Vingebåndet er meget Troldande-lignende, hvilket ses på billedet ovenfor

Møllekrog 9. oktober (Foto: Nis Lundmark Jensen)

 

 

The real deal, Lille Bjergand

 

Her ser fuglen lidt hen imod fotografen og selv her ses næbneglen dårligt. Bemærk iøvrigt også vatteringen i ryggen, hvor de sorte bånd er ligeså eller bredere end de lyse.

Vancouver april 2008 (Foto: RS)

 

Høj pande, fladere isse og stramt opsat knold i nakken.

Vancouver april 2008 (Foto: RS)

 

Næbneglen som den skal se ud, udelukkende neglen er sort, den er længere end den er bred. Noter også de fede 'amerikaner' kinder.

Vancouver april 2008 (Foto: RS)

 

Igen her ses næbneglen der er længere end den er bred og stadig kortere end næseborrene. 

Vancouver april 2008 (Foto: RS)

 

Her ses hovedformen igen tydeligt med knolden i nakken. Der ud over bemærker man vatteringen i ryggen hvor de sorte bånd er bredere end de hvide specielt bagers på ryggen. Endvidere er flanken vatteret men her er den forreste del af flanken den der er mørkest, hvilket gør at man sjældent oplever den store kontrast imellem ryg og flanke. 

Vancouver april 2008 (Foto: RS)

 

Vingebåndet er det vigtigtige her, bemærk den skarpe kontrast fra armsvingfjer til håndsvingfjer, modsat vores fugl fra Møllekrog. At fuglen har så vatterede dækfjer gør at den let bestemmes til 3K+, da de yngre fugle har mørke/sorte dækfjer.

Oakland, California 26. januar 2000 (Foto: KMO)

 

En fin 2K+ han Lille bjergand, der helt tydeligt ikke er identisk med dette års fugl. Bemærk den anderledes 'rigtige' hovedform og den sorte næbnegl der ikke er bredere end den er høj.

Møllekrog 8. december 2015 (Foto: Kim Duus)

 

 

 Troldand X Bjergand hybrid

 

En klassisk hybrid, bemærk den korte men dog velafsatte top, og kontrasten imellem grålig ryg og hvid flanke.

Kattinge Vig 9. februar 2005 (Foto: RS)

 

Ofte opleves ansigtsfarven som flaskegrøn, noget der også ses på fuglen her. Igen bemærkes toppen der er kort, tyk og velafsat.

Møllekrog 26. oktober 2004 (Foto: RS)

 

Hybrid i eklipsedragt. Noter næbneglen der er meget bred, tydeligt bredere end lang.

Møllekrog 26. oktober 2004 (Foto: RS)

 

 

Konklusionen

 

I alle de år jeg har set på fugle har jeg aldrig set en hybrid der lignede Lille bjergand mere end denne fugl, jeg har set flere end 100 dykande-hybrider. Fuglen kan dog ret hurtigt bestemmes til hybrid hvis man ser den under gunstige forhold. Næbneglens udbredelse er første afgørende karakter der afslører at der er noget galt i forhold til en ren Lille bjergand. Når fuglen ses i felten er det min oplevelse at den er samme størrelse som Troldand, Lille bjergand opleves som kortere eller marginalt mindre. Fuglen har ikke den knold der ses på Lille bjergand, men der er antydning af en kort top. Kontrasten imellem ryg og flanke er alarmerende, den bør ikke være så tydelig på den rene vare, men kan måske under nogle forhold opleves som sådan, så dette alene kan fuglen ikke diskvalificeres på. Vingebåndet er meget afgørende, her ses et vingebånd der er meget lig det på Troldand, hvilket ikke passer på Lille bjergand.

Min vurdering er at fuglen er en hybrid Lille bjergand X Troldand, med et lille forbehold for at førstnævndte kan være en Bjergand. Normalt vil en hybrid Troldand X Bjergand være væsentligt større end Troldand, dernæst har de oftest finere vattering i ryggen, har flaskegrønt hovede og længere top end fuglen fra Møllekrogen. Når fuglen nu har en så bred vattering i ryggen, vatterede flanker, er så lille og ikke har reel top men kun en kort lille hænge top, ja så syntes jeg at fuglen bør kaldes for en hybrid Lille bjergand X Troldand.

 

 

 

 

 

 

Sendt 11-12-2016 Kl. 11:24
Lars Hugo Elvstrøm

Fin og pædagogisk gennemgang. Jeg takker.

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home