Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Weekend prognose uge 35 02-09-2016 kl. 22:32

Så er det igen ved at være tid til et nyt kapittel af prognosen, der er igen lidt at finde på den danske slagmark. Livetsbog har kortvarrigt været åben, og ud er kommet lidt om hvad der kan forventes i weekenden samt i begyndelsen af næste uge.

Weekend vejret i følge DMI

 

Oversigt

Et frontsystem bevæger sig ind over landet vestfra og passerer i løbet af natten til lørdag. Lørdag dannes et nyt lavtryk over de Britiske Øer. Lavtrykket og de tilhørende fronter bevæger sig ind over Danmark i løbet af natten til søndag. I starten af næste uge fjerner sig lavtrykket mod syd mens det svækkes. Samtidligt dannes et højtryk over Vesteuropa, der bevæger sig mod øst og giver fra midten af ugen sensommervejr over Danmark.

Fredag aften til lørdag

I aften og i nat mest skyet og stedvis regn eller byger, men i løbet af natten overvejende tørt i Jylland. Temp. ned mellem 12 og 16 grader og vinden bliver svag til jævn fra sydvest og vest, ved kysterne stedvis op til frisk. Lørdag til at begynde med endnu stedvis regn i den østlige og sydlige del af landet, ellers kun enkelte byger og perioder med lidt eller nogen sol. Temp. op mellem 17 og 21 grader og svag til jævn vind fra sydvest og vest.

Lørdag aften til søndag

Om aftenen tørt og til dels klart vejr, men efterhånden mere skyet og til natten regn til det meste af landet. Temp. ned mellem 10 og 15 grader og vinden aftager til svag til jævn mellem sydøst og syd. Søndag, skyet med regn mange steder, men først på dagen i Nordjylland dog mest tørt vejr og måske lidt sol. Temp. op mellem 15 og 20 grader. Svag til jævn vind fra syd og sydøst, som i den nordlige del drejer til øst og nordøst og i den sydlige del drejer mod sydvest. Til aftenen og natten skyet med regn eller byer, men i løbet af natten klarer det noget op i den vestlige del, dog med lokale tågebanker. Temp. ned mellem 10 og 15 grader og i løbet af natten svag til frisk vind mest omkring nordøst.

Mandag

Lidt eller nogen sol, i løbet af dagen måske lokale byger, i den østlige del desuden skyet med stedvis regn eller byger først på dagen. Temp. op mellem 18 og 22 grader. Vinden bliver let til frisk omkring nordøst, på Bornholm stedvis op til hård vind, men i løbet af dagen aftagende til svag til jævn vind fra øst og nordøst. Til natten efterhånden tørt og til dels klart vejr, bortset fra tågebanker. Temp. ned mellem 8 og 13 grader og vinden aftager til svag til let skiftende sydlig vind.

Tirsdag

Først på dagen stedvis skyet og lokale tågebanker, ellers bliver det tørt med nogen eller en del sol. Temp. mellem 19 og 22 grader og vinden bliver svag til jævn skiftende eller fra sydlige retninger. Om aftenen og natten tørt og til dels klart, med tågebanker. Temp. ned mellem 9 og 14 grader og svag til jævn vind mest mellem syd og vest.

 

Det er stadig først på efteråret, og vi er mange der er begyndt at drømme om phyller med vingebånd, men det er dog næpper her der skal høstes de kommende dage. De Hvidbrynede løvsangere kan forventes at dukke op i Finland og Nordsverige i begyndelsen af næste uge, så der er god tid til den første herhjemme. Skulle der komme 'et vingebånd' bliver det nok en Lundsanger eller hvis bølgerne går højt en Nordsanger. Det ser diog ud til at der er ved at være gang i lidt amerikanske vadefugle i landene omkring os, så det kunne tænkes at en sådan ville løbe med overskrifterne i denne weekend. De seneste dage er flere Bairdsryler, Plettede mudderklirer og Prærieløbere blevet opdaget, men også bedre arter så som eksempelvis Alaskaryle. Der er ellers ikke gang i så meget, der er ingen ugler påvej endnu, ingen større forekomster at korsnæb, men Steppehøge er der dog kommet i fint antal den seneste uge. 

 

 

Steppehøg 1K, Højerup Stevns, 27/8 2016. Foto: Andreas Bruun Kristensen

Natten til lørdag bliver relativt varm, men da vinden aftager kan forventes moderat småfugletræk lørdag morgen. Når vinden er i vest er det primært østvendte kyster der kan ses småfugle-træk på. Er man i jylland må et besøg ved Rosenvold ved Vejle være sagen, stedet er kendt for store antal af trækkende Skovpibere, og gad vide om ikke en Steppehøg besøger det østlige jylland denne dag. Befinder man sig i det vestlige jylland er det på støvlerne, det er nu der skal trampes Tredækkere, og der er set rekord-mange til nu i landet. Ellers kunne et besøg ved et kyst-krat være givtigt, her skal da nok gemme sig en Høgesanger, selvom at der kun er set én i Danmark her i andet halvår. På sjælland vil et besøg ved ringmærkningen ved Ishøj strand sikkert kunne betale sig, her vil sikkert kunne høstes et fint antal dagtrækkende småfugle, og hvem ved om en Hortulan kommer over. På Amager kan der sikkert findes rastende småfugle, og lidt dagtræk af pibere og vipstjerter er ganske givet. Enkelte håbefulde vil prøve Stevns, men her står lørdagen på rastende småfugle, lidt måger på markerne og måske en kærhøg eller to, det bliver næppe til en stor rovfugledag.

 

2 Prærieløbere, Viðareiði, Viðoy Færøerne, 9/9 2013. Foto: Silas K.K. Olofson

Søndag bliver en våd omgang, og med en frisk gang østenvind står den på kjover! Her er det klart i de østlige dele af landet at flertallet ses, dog kan Gallohaven i Aarhus, Rosenvold og Fredericia godt nive et fint antal. Det er Almindelige kjover man ser lige nu, men enkelte unge små kjover ses (pas nu på kjover kan og vil snyde!), og meget få andre kjover. Et sted som Køge havn vil sikkert kunne give et antal fugle, men Præstø fed og Gedser må være lokaliteter der slipper afsted med dagens højeste antal. Er man placeret i den vestlige del af landet bør man måske besøge lidt vadefuglelokaliteter for at få en amerikaner med hjem.

 

Skulle der komme en lille overraskelse ville det nok være en Lille gulbug, en art der er set flere af i det vestlige europa på det seneste, en art der normalt ses på denne tid af året!

 

Lille gulbug, Helgoland, 13/10-2005. Foto: Klaus Malling Olsen

God vind ude i felten og husk, pas nu på der ude!

 

 

 

Sendt 04-09-2016 Kl. 23:24
Mads Kjeldgaard Oddershede

 Tak mand!

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home