Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Lattermåge på Bornholm! 16-08-2016 kl. 17:19

Så blev det tid til at få Bornholms listen opdateret. Der er nu set 323 arter på øen efter at Sune Riis Sørensen her til formiddag, fandt en noget overraskende ny art for klippeøen, en smuk adult Lattermåge. Fundet bliver hermed så det syvende fund for landet, såfremt det godkendes af sjældenhedsudvalget. Læs her om Sunes flotte fund!

 

Kom hjem i går aftes fra mit alt-for-langt-væk arbejde i Hirtshals og var jeg stadig lidt høj over den hvidvingede måge jeg fandt i lørdags rasten på opfyldningen ved Hirtshals Øststrand.

 

Hvidvinget måge 2k, Hirtshals Østerstrand, 13. august 2016. Foto: Sune Riis Sørensen

 

Der må sgu også være hits på klippeøen og således drømmende rykkede jeg syd til Salthammer ved snogebæk, der altid er en god joker-lokalitet. Netop som jeg stiger ud af bilen kalder et velkendt tørt rullende kald over mig og jeg bogfører temmincksryle, får et par flugtfotos og går ned mod stenodden. Inden skopet stilles op panorerer jeg lige mågerne på odden i håndkikkert og finder hurtigt et par adulte sildemåger –dem må jeg lege med senere og jeg panorerer videre i flokken og når den sidste lille klat måger hvor kikkerten med ét fastlåses på en mørkrygget kontrastrig måge… –WTF… lattermåge er min første tanke … men det kan fandme ikke passe –det er et hak over min liga. Jeg husker ikke forskellen til præriemåge men ellers virker alt bare for vildt på dén måge –den står med et par hættemåger i overgangsdragt og synes lidt større en dem. Næbbet virker længere og kraftigere. Ryggen er mørk – graellsii-grå og ben meget mørke måske sorte. Hånden ser helt sort ud uden synlige apikalpletter. Jeg kryber gennem vegetationen ned mod mågen for at få nogle gode dokuskud og retur samme vej uden at forstyrre den. Herefter hamrer tankerne endnu mere gennem hovedet –kan det være en melanistisk hættemåge, eller sorthovedet osv osv. –Jeg ringede til Morten Kofod da jeg vidste han havde været på øen den seneste uge men desværre, var han taget tilbage til Holte.

 

Lattermåge ad., Salthammer Odde, 16. august 2016. Foto: Sune Riis Sørensen

 

Jeg gennemgik fotos på kameraet med ham over telefonen og alt synes at stemme. Tak MoKo – derefter ringede jeg til ABK for lige at høre ham også om han kendte nogen oplagte forvekslingsmuligheder –også thumbs-up på min beskrivelse fra ham. Derefter skrev jeg en gruppe sms til godt 50 bornholmske birdere –”salthammer odde nu ! lattermåge 1 r” Derefter sendte jeg en melding på BirdcallDK og kort efter tikkede sms-erne ind med lykønskninger og hilsner. Hurtigt kom ~10 bornholmske birdere til stedet og alle var vildt glade. Fuglen synes meget rolig og landede samme sted efter de få ture den tog over odden. Jeg besluttede at hente en ung ny birder-gut, Laurits, fra Svaneke som jeg vidste, ville blive lykkelig for at se den og ringer derfor til hans mor. Vi var begge enige om at han skulle hentes midt i timen hvilket jeg gjorde –nu retur til salthammer hvor 5 nytilkomne birdere stod med fuglen. Uheldigvis var den netop lettet da jeg kom tilbage med Lautits og den kredsede nu over hovederne på os over salthammer odde. Laurits nåede lige at få den i kikkerten og derefter kredsede den i større og større cirkler ud over havet til den forsvandt af syne mod sydøst desværre. Så Hirtshals godt, Bornholm bedst ?

Lattermåge ad., Salthammer Odde, 16. august 2016. Foto: Sune Riis Sørensen

 

 

Danske fund af Lattermåge

18/6 - 2/9 1985, 2K, Vejlerne (NJ).

3/7 - 4/7 1985, ad. Gl. Skagen (NJ).

6/7 1985, ad. Hirtshals (NJ) (samme fugl som i Skagen).

1/7 - 18/7 1995, ad. Langli, Ho Bugt (RB).

12/5 - 16/5 1996, ad. Nørreland, Rømø (SJ).

26/8 2008, ad. Blåvands Huk (RB).

10/10 2008, ad. Fanø Nordspids (RB) (Samme fugl som i Blåvands Huk).

14/5 2015 2K han, Krogsgård Grusgrav (RB)
 

 

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home