Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Ørkenpræstekrave på Præstø Fed 01-05-2016 kl. 09:13

Første ørkenpræstekrave i Østdanmark

John Faldborg havde haft en lang, hård arbejdsdag fredag, så han havde egentlig tænkt, at lørdag den 30. april skulle bruges på afslapning hjemme i Faxe Ladeplads. Men som så ofte før skulle der bare en lettere giftig vejrudsigt til, før han skiftede mening. Vejrudsigten lovede halvdårligt vejr både øst og vest for det østlige Sjælland, men med en bane af godt vejr imellem - fra Østeuropa og direkte til Præstø Fed...! Altså: John kørte alligevel til Feddet. Undertegnede havde faktisk også tænkt mig at ”melde afbud”, da jeg havde lovet min søn, Malthe, at komme til København med en trailer for at køre en omgang flyttegods til Haslev. Heldigvis (skulle det vise sig!) lød aftalen på, at jeg skulle køre tidligt for at undgå den for mig yderst stressende kombination af storby og trailer.

Først på formiddagen (for John på Feddet) og for mig (et eller andet sted på motorvejen mellem Greve og Karlslunde) skiftede dagen pludselig karakter. Jeg sad med søn, bil og trailer i krybesporet bag en lastbil på vej sydover, da telefonen ringede. Eftersom jeg ”kører bil, når jeg kører bil”, bad jeg sønnike om at svare, og jeg hørte ham sige: ”Nej, nej, jeg tror da godt, han vil høre, hvad du ser” og derefter ordet ”ørkenpræstekrave”. Her gjorde jeg en kort undtagelse fra alle principper (hvilket jeg ikke er stolt af!), greb røret og kunne høre John berette om en stor lys præstekrave, som måske kunne være en ørkenpræstekrave. Jeg fik vist bare fremstammet, at jeg var på vej. Og lige pludselig gik det op for mig, hvor langsomt, vi faktisk kørte. Malthe påstår hårdnakket, at jeg netop dér satte farten betydeligt op – dog stadig inden for det tilladelige, skal det siges. Et stykke længere mod syd ringede telefonen igen, og – stadig med Malthe som mellemmand – kunne jeg nu forstå, at vi med sikkerhed var ude i noget rigtig slemt! John fik lige indskudt, at jeg gerne lige måtte medbringe en fuglebog med nogle præstekraver!

Ørkenpræstekrave (Foto: Torben Sebro)

Mens jeg tøffede videre på motorvejen, lavede John, der kun havde sin håndkikkert at gøre godt med ”snigeren”, så han efterhånden kunne se sin fugl rigtig godt. På et tidspunkt faktisk så godt (nok på 50-75 meter), at han måtte trække sig lidt tilbage, for ikke at risikere at fuglen skulle blive for nervøs og lette. Med telefonisk støtte fra en vestjysk kontakt blev det efterhånden nogenlunde klart, at der var tale om en ørkenpræstekrave, ad han. Fedest! Da jeg ankom, var min rolle derfor bare – for god ordens og SU-rapportens skyld - at tage nogle billeder af dyret. Hertil kom lidt febrilsk telefonsnak og sms’en med forskellige for mig kendte og ukendte mennesker. Prisen bedste sms-svar kom fra Thomas Varto Nielsen, der for tiden sidder i Etiopien: ”Stort tillykke med Feddets sjældneste fugl! Jeg twitcher den ikke, gps siger 7 dage og i alt 11.187 km via trans Sahara Highway – det er sgu for langt…”.

Lidt senere ankom lokale Stig Hedeager Pedersen, som nåede at se fuglen i et pænt stykke tid, inden en spurvehøg fløj ind over marken og lettede, hvad der var at lette! Herunder præstekraven, som sammen med et par hvidklirer og nogle viber røg ud mod fjorden mellem Feddet og Maderne. Og væk var den! Så kunne den historie jo have været slut, men de mange fuglekiggere, der efterhånden kom til, ville det anderledes. Selv havde jeg et læs flyttegods stående i indkørslen i Haslev, så jeg måtte fortrække – med et håb om, at ørkenpræstekraven ville dukke op igen. Og heldigvis kom meldingen efter 4-5 timer, hvor Benny Gert Hansen m.fl. genfandt fuglen i området syd for fugletårnet, hvor fuglen også havde opholdt sig tidligere på dagen.

Ørkenpræstekrave (Foto: Torben Sebro)

Hvor mange, der nåede at se ørkenpræstekraven, ved jeg ikke, men sjældent har så mange fuglekiggere på samme dag (i hvert fald 40-50 stykker) taget den lange tur på 4-5 km til sydspidsen af Feddet. Og med 40 kroner i p-afgift har også Fed Camping fået noget ud af dagens fugl!

Det ville være nærliggende at tænke, at det er samme fugl, som har stået på Øland i nogle dage, men denne blev faktisk udmeldt derfra en enkelt gang i går, så det er der åbenbart ikke tale om!

Ørkenpræstekraven på Feddet er 4. fund i Danmark, men første fund i det østlige Danmark. Og Feddet kommer i denne sammenhæng i fornemt lokalitetsselskab med en række store vestjyske lokaliteter:

Agger Tange, 4.-6. august 1994

Margrethe Kog, 25.-26. juli 2000

Blåvandshuk, 5.-6. juni 2013

Hertil kommer en fugl fra Tipperne, 26. maj 2007, som dog kun er godkendt som ubestemt ørkenpræstekrav/mongolsk præstekrave.

Sendt 01-05-2016 Kl. 11:22
Henrik Knudsen
Stort tillykke John med denne smukke fugl, samt den sjove beretning....
Sendt 02-05-2016 Kl. 09:14
Torben Sebro

Den udmeldte ørkenpræstekrave på Bird Alarm fra Øland lørdag den 30.4 er måske en fejl (?) - og i hvert fald fra et andet sted end de øvrige udmeldinger. Der er heller ikke indtastet ørkenpræstekrave på Svalan lørdag. Sidste obs af fuglen ved Seby-badet er fra den 29.4 kl. 20.00.

Nu er det godt nok rigtig svært at sammenligne billeder - taget fra forskellige vinkler og i varierende belysning, men umiddelbart er der - så vidt jeg kan se - ikke noget der taler imod, at det skulle være samme fugl, hvilket vel også er oplagt. I givet fald og hvis præstekraven har taget den direkte vej, har den tilbagelagt omkring 310 km i løbet af natten.

Sendt 03-05-2016 Kl. 20:14
Jan Lindgaard Rasmussen

 En flot fugl, som jeg desværre ikke nåede at gøre et forsøg på. Som Torbens oplevelse viser, belønnes et resolutte twitch ofte, mens selv moderate forsinkelser kan være fatale...Det ser på billederne i dofbasen ud til, at fuglen senere sås på betydeligt længere afstand.

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home