Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
The Chrø treble 2013 24-05-2015 kl. 18:54

 The Chrø Triple 2013.


De første 10 år jeg kom på Chrø anduvede jeg typisk i starten af maj. Det er en superfin periode og hvis vejret er til det, kan der vaere store fald og arter som Blåhals og Vendehals i antal samt Lille Fluesnapper, Hvidhalset fluesnapper, sjove værlinger og deciderede hits.

De sidste 10 år har jeg dog som oftest fokuseret på perioden fra 20/5?10/6. Det er en dejlig periode med stor artsdiversitet og relativt få fugle, hvor der er tradtion for sjældne fugle, hvilket ikke er uvæsentligt, når man samler på øarter og så er der behageligt varmt. Det lyder som et paradoks, at nævne få fugle som en attraktion, men sandheden er, at man ofte forbander de mange fugle; det usædvanlige drukner i almindeligheden !

Usædvanligheder eller ej, så er denne tid også en garanti for et lydtapet bestående af arter som Høgesanger, Lundsanger, Lille Fluesnapper, Karmindompap. Det trak heller ikke ned, at Sebastian Klein havde fundet Ørkendompap og Sorthovedet Sanger (med ASF) i primo juni i 2011 og 2012!

Der havde været nogle fine fugle før vi kom; Sydlig Nattergal, et par Flodsangere, Hvidhalset Fluesnapper, ringm. han Pirol, pænt med Græshoppesangere, Drosselrørsanger, store småsnapper?dage og generelt fint med tiltræk grundet dage med snusket vejr.

Vi (Rune bisp, kæresten og jeg) ankom d. 23/5 i vestenvind til en stille dag; rst Lundsanger, et par småsnappere og to Piroler kunne ikke måle sig med de to Grønbenede Rørhøner i Præstedammen, der viste sig at yngle ? lokalhit!

24?25/5 var vinden mestendels i N?NE og tiltrækket derefter ? ringe ! Fem Lille flue 25/5 og hygge i Slottet var det bedste. Sebastian Klein og Anders Hartmann tilstede.

26/5 startede med frisk nordøst og regn indtil middagstid; vinden flovede og gik i sydøst. Turteldue, Natravn, Lundsanger, Lille flue (4), Karmindompap (4) er jo i og for sig fine fugle, men noget man hurtigt bliver forvænt med herude; en rastende Bomlærke var helt klart dagens fugl og kun min anden herovre.

27/5 rastede Bomlærken stadig og en Biæder trak over, men ellers sløjt med fugle; 10 Gulbuge, 50 Havesangere og 45 Grå flue er ligesom under par herovre.

Den 28/5 var også en sløv omgang, men østenvinden havde trods alt bragt et par Lundsangere, lidt Kærsangere og minimum tre Høgesangere ind, der røg i nettene, så Bisp var glad, ny ringmærkningsart til ham og flere kanelsnegle til os!

Den 29/5 var vinden stadig i det øst-nordøstlige hjørne, mestendels overskyet og ikke alt for god sigt; Bornholm var ikke synlig og det bringer traditionelt ved til forhåbningerne om noget stort. Det bliver dog som oftest ved drømmene. Der var dog helt klart kommet fugle til, flere Sivsangere og Kærsangere, stadig omkring 5 småsnappere og ikke mindst en Buskroersanger, som var den tyvende på skærene og Runes første, fuglen blev først fundet syngende ved storetårn, og kort efter kunne den trækkes ud af et net!

Der var begyndt at blive varmt og dejligt, det sociale liv var som altid i top, men der manglede en kioskbasker.

Torsdag d. 30/5 skulle Rune Bisp hjem, mens Sebastian Klein kom (igen). Det er jo ikke nogen hemmelighed, at man altid har det skidt med at forlade Chrø; en lang rejse venter forude som et præludium til bilos, larm, manglende horisonter og en eklatant mangel på den æstetik, man lige har forladt , men Bispen havde nu haft en fin uge med adskillige nye ø? og ringmærkningsarter.

Til gengæld viser erfaringen også, at når den nu tidligere Club300 formand forlader øen, så stiger hitfrekvensen næsten ligeså dramatisk, som antallet af kanelsnegle på Slottet falder!

Derfor kunne ingen fortænke os (TEO, SeK, Lyngs og LaC) i, at få den tanke, at weekenden kunne starte allerede på en dejlig torsdag. Vinden var stadig i nordøst, svag til let og Bror Bisp var snart afsejlende; perfekt hitvejr! Det var nu ikke fordi der var det store antal fugle, og det er jo meget normalt på overgangen til sommer, men der var da 15 Rødstjerter (tiltræk), et par Høgesangere, lidt Gulbuge (20), fem småsnappere, 30 Grå Flue og mest interessant en syngende tristis Grans (TEO) ny matrikelart/race på Slottet.

Vi vinkede farvel til Rune og skiltes; Nathalie og jeg var inviteret til tidlige drinks hos min tidligere arbejdsgiver på nordenden af Frederiksø, så jeg foreslog en slendretur rundt om Bøddelens blodrøde hus forbi fængslet og kolera kirkegaarden, da vi stadig var lidt tidlig på den. TEO mumlede noget om at luske sydenden af Christiansø og vi blev enige om at ses senere.

Vi nærmede os adstadigt Lilletårn, og lige da vi runder hjørnet af Kirsten og Mugges havemur, ringer telefonen. Det er Troels. Jeg har lige sagt farvel til ham. Lovende! Troels melder Lille Gulbug. Italiener kvarteret; det ved TEO ikke det hedder, men udfra hans beskrivelse får jeg mig sjusset frem til, at det må være der. Godt luskested for småfugle i sydvesten af Chrø.

Vinden er i nordøst, så det er der insekterne holder til - det hele giver mening! Godt tænkt, Troels!

Lille Gulbug, den lavede Lyngs i et af sine hyggenet 5.6 2004 lige i hovedet på mig, der rejste som den sidste. Revenge.

Jeg kan næsten føle Runes smerte, der dog endnu ikke ved, hvad der venter, mens Nathalie udbryder et eller andet irrelevant om, at jeg holder hendes hånd for stramt. Der er ca. 10 meter hen til den røde dør, som jeg kender så godt og de bliver tilbagelagt i et alt andet end adstadigt tempo. Når vi lavede kryddersild og mødte halvfem gik man bare ind, men nu føler jeg, at en hård og insisterende banken er på sin plads, selvom jeg mest har lyst til at rive døren op.

Jeg forklarer hurtigt situationens alvor. Nordmanden Kirsten ved efter ca. 30 år på øerne udemærket, hvad det handler om; hit, panik, tilsidesættelse af alle sociale relationer og i dette tilfælde aftaler! fuglemand løber væk - forklaring følger!

Nathalie bliver afleveret perfekt, som en depeche på en 4x100 m og jeg sætter i løb mod den anden ø. Jeg ringer til Troels undervejs og spørger, om han skal have noget med fra Slottet; kamera, tak! Normalt smider vi støvlerne på måtten, men jeg stormer ind i stuen, finder kameraet og smider lige en Fugle i Felten under armhulen, LAC er Lille Gulbug dude, så jeg vil godt lige have en second opinion! En rabarber må lade livet på hjørnet, mens jeg spekulerer over, hvor sart et kamera med tele er, når man løber hurtigt.

Der er kun halvtres meter fra Slottet til gerningsstedet, men turen fra nordenden af Frederiksø har taget hårdt på mig. Det tager lidt tid før åndedrættet er på plads og kikkerten kan holdes i ro (det må være sådan skiskydning føles). Heldigvis performer den Lille Gulbug mestendels sublimt på lille afstand (5-10 m) i toppen af buskene ivrigt fouragerende. Kun lejlighedsvis forsvinder den i nogle få sekunder i bunden af vegetatioenen. Den er fin og som forventet røvkedelig, men det føles fantastisk at få en lifer og samtidig lukke et 10 år gammelt blødende sår. Jeg kan ikke huske om det er på dette tidspunkt, vi begynder at tale om, hvem der skal ringe til Rune... Det er næsten traumatisk (ikke mindst for Rune), da han har vaeret på øn en uge og fodret os med dejlige fugle og samtidig har den historik han har. Det er en hård branche præget af mistillid, misundelse, bagvaskelse og det der er værre, men i dette tilfælde er medlidenheden altdominerende. Jeg har noteret den Lille Gulbug som rastende fra 14.20-15.40. Faktum er, at vi kunne glo på den indtil vi ikke gad mere (se evt nogle fotos på www.chnf.dk). Jeg har også noteret:

"Bror Bisp forlod øen kl. 14.00 !!! That guy has bad karma indeed".
Lille Gulbug Chrø, Foto TEO

Efter en time har jeg fået nok og de sociale relationer dæmrer. Vader over til Frø og forklarer mig og finder ud af, at jeg ikke har været savnet - Alt går op i en højere enhed og så er det kun begyndelsen, men det ved jeg ikke endnu. Buskrørsangeren sad iøvrigt og kværnede mellem Sachs hytten og Hennings have; formentlig gårsdagens fugl. Kunne høres fra Slottet og dermed ny matrikelart, stort for mig, mens kæresten virkede underligt ligeglad.

Fredagen er stille og rolig, en rastende Høgesanger er vist det bedste, men jeg er ligeglad, foråret er mere end hjemme...Baggården nyder godt af en Lille Gulbug kasse øl. Man skal huske at påskønne de lokale. De kan stadig ikke få armene ned over de 18+ kasser efteråret 2012 kastede af sig. Det giver goodwill og overnatningsmuligheder. Husk det!

Om lørdagen d. 1/6 er vejret ret giftigt, NE-E 5-7, ringe sigt og regn fra omkring middag.

Der er kommet lidt Gulbuge (25) og Havesangere (100) ind, men tre Bynkefugle husker jeg, som det mest bemærkelsesværdige den dag. Det vil sige indtil SeK ringer 16.40.

Vi har lige sat os i sofaen på Slottet, men SeK's hurtige talestrøm aflæses hurtigt i mit kropssprog og Nathalie har nu aflæst koderne og er i skoene før mig (nu skal hun så også kun mobilisere 58 kilo i modsætning til mine 110+).

Middelhavsstenpikker paa Dronningens Bastion (den sydligste bastion på Chrø)!

En gammel han, kaukaser møder afrikaner, det kan ikke være bedre ! Bortset fra at SeK i bedste vilje ringer til Lyngs for at informere ham om, at der er ny art for Chrø 100 meter fra Møllehuset og han skal få sat sin busserønne i svingninger NU!!
blot for, at få at vide, at han er f........ ligeglad, da han er somewhere close to KBH 2200!

LAC tænker slet ikke på den Lille Gulbug i juni 2004, mens vi nyder det sort-hvide vidunder... har noteret "fantastisk fed fugl". Der er også en mere udførlig beskrivelse.

Først sidder den i den lille bugt nedenfor Dronningens Bastion, men flyver hurtigt op på toppen af den meget brede bastionsmur, hvor der er meget lav og ergo insekter; den virker lettere afkræftet og min tanke var, at den måske lige var kommet ind, men det er jo gisninger. Imens beklager TEO sig hoejlydt over, at SeK finder en klassisk "SeK-fugl" et sted, hvor TEO har gået for mindre end en time forinden. Life is a bitch, men det føles nu ikke sådan.

Jeg har to teorier; fuglen er kommet ind efter TEO har passeret eller også har stenpikkeren siddet på den ydre del af den skrånende mur, i hvilket tilfælde man ikke kan se den fra stien. Under alle omstændigheder var der en elateret stemning, der bla. mundede ud i at SeK opfordrede os til at gå på kro og drikke alt, hvad vi kunne på hans regning.

Da vi havde nydt stenpikkeren og en Lille Flue ved Blå Hane i næsten to timer fulgte vi Kleins opfordring og gik på kro. Ida var lidt skeptisk, da vi forklarede konceptet om fri bar, men det skulle blive meget værre dagen efter.
Det er svært at feste igennem, når festen består af en kenyaner, en baggårdskakerlak og en øbo på arbejde!


Middelhavsstenpikker Chrø 2013, Foto TEO

Den 2/6 er vinden stadig i NE, som vi godt nok kalder hitvind om efteråret, men ikke har specielle forventninger til om foråret. Det er dog overskyet og sigten er under 5 km og der er periodevis nedbør.

Middelhavsstenpikkeren er pp Dronningens Bastion. Vi undrer os over, at der ikke er nogle bornholmere, der twitcher den. Den ses sidst 14.30.
Der er stadig en Lille Flue ved Blå Hane og en Lundsanger, 100 Haves og 15-20 Kærs og andre arter, men naturligvis få fugle; det er primo juni og hovedtrækket er overstået.

Vi tager afsked med Sebastian kl. 14.00. Vi synker ned i sofaen og TEO ringer ca. 15.20. Det er ved at blive en god tradtion at telefonen ringer, når jeg lige har sat mig i sofaen.

Lille Rørsanger !!!! Hvor ??? Hmmm, TEO må mene Skumpendal, vandhullet mellem Vagten og Ruinen. Jeg siger ingenting, tror jeg, men nu kender hun gamet, jeg stæser over Plateauet, rundt om Vagten og sagtner farten ned forbi Smedens, ser TEO og nærmer mig forsigtigt. Han har ikke set den i ca. to minutter, jeg kigger panisk ind i den store pil, der breder sig udover vandspejlet. Er den her, er det der!?

Der er ingen bevægelse - TEO begynder at få opkald, den første Lille Rørs feltobset i DK, det er superhårdt og megafedt ? bortset fra jeg ikke har set lortet. Jeg var Lille Gulbug dude, men har set Lille Rørs på yngleplads i Bulgarien; det er en fed og letgenkendelig fugl og jeg har stadig ikke set den på det sted, hvor jeg går mere op i arter end noget andet sted (bortset fra Uganda og Kenya måske...). Jeg husker torsdagen og lørdagens eufori og balancerer alligevel på randen af en katastrofe!

TEO er undskyldende og medfølende, men jeg kan ikke bruge det til noget; lige nu træder jeg i mistænkelig grad i Bispens fodspor; jeg undskylder sagte det svedne grin, jeg maaske havde påført mig om torsdagen (eller er det bare noget jeg forestiller mig ?), jeg sveder heftigt og fortryder gårsdagens fest. Fuglen er tilsyneladende væk, det er formentlig en once in a life time experience and i fucked it!

Slukøret foreslår jeg, at vi går ned til Præstedammen, hvor der er lidt rørskov. Jeg tror ikke rigtig på det, men det er det bedste jeg kan komme i tanke om, og jeg tror TEO er lettet over, at vi gør et eller andet. Nu er TEO en flink fyr, så jeg ved godt, at han er oprigtigt nede over, at jeg kom to minutter for sent (det var aldrig sket i SPARTA-tiden!), men jeg ved også det vil booste hans sag, hvis jeg ser fuglen. Lyngs og SeK har forladt Chrø, der er nu kun os tilbage og selvom TEO har stor kredit, så er det bedst, hvis jeg ser fuglen.

Intet rør sig omkring Præstedammen bortset fra det lokale Grønbenet Rørhøne par, som jeg tiljublede en uge før, men nu kun har småsnøft tilovers for. Vi runder Rantzau's Bastion og så siger jeg til TEO, at jeg vil gå tilbage til Skumpendal - er der ikke noget med, at sjældne fugle vender tilbage til gerningsstedet eller er det bare noget vi gerne vil tro?
Jeg skråer ind over Rugmarken og normalt er jeg fuld af beundring overfor Bernt's grønkål, hollandske nosse-rødbeder og mangel på skvalderkål, men jeg kunne ikke være mere ligeglad nu. Tænker at acroen måske i et anfald af sindssyge (den er jo sindsforvirret siden den er endt her !) kunne sidde i den lave vegetation ned mod Bagerens. Det gør den tilsyneladende ikke, så nu er det oplagt at vende tilbage til Skumpendal. Kigger fortvivlet ind i den ikke ret store pilebusk fra stien max. tre meter vaek. Intet. Jeg har været to minutter fra en gylden Chrø art, jeg formentlig aldrig får igen!

Der går ca. fem minutter og så ser jeg en acro inde i busken; der er noget der instinktivt siger interessant og få sekunder senere hopper den ud i de yderste dele af den ikoniske pilebusk: Lille Rørsanger! Den er præcis så nem at kende i felten, som jeg oplevede i Bulgarien ! Jeg ringer/vinker til TEO (kan ikke huske det, alt er jo bare fjong, maj sprøde bøgeblade og der omkring), at den første feltobsede Lille Rørs i Danmark er pp!


Lille rørsanger, landets første feltobsede, Foto TEO

Fuglen forsvinder ret hurtigt ind i den dybe pilebusk igen og da jeg sætter mig ovenfor og kigger ned på busken, hvor den Lille Rørs kommer frem et par gange mere, går det op for mig, at den aldrig forlod den pilebusk! I hvert fald ikke før den nat.
Troels er jo så på sin egen stille måde helt oppe og køre; han har fundet Lille Gulbug og Lille Rørsanger og et eller andet sted mente han jo også, at han burde have set Middelhavsstenpikkeren før en vis tv-vært.

Derfor kan det egentlig heller ikke undre, at TEO siger "I går bare på kroen og drikker igennem på min regning"!

Ikke desto mindre var Ida lidt skeptisk, da jeg for anden dag i træk kom ned på kroen og fortalte om sjældne fugle og fri bar!

Groundhog Day ?

LAC

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home