Club300.dk - Forum
a
  

Alt det andet - Walkie talkies – bruger vi de rigtige?
 
Forfatter Indlæg
  Sendt 30-10-2016 kl.14:10
Anders Wiig Nielsen

Små håndholdte radioer er efterhånden blevet meget udbredte under træf, på træksteder og lignende situationer, hvor kommunikation uden om meldesystemer og telefonnettet kan være nyttigt. Men signal og rækkevidde er tit elendigt. Spørgsmålet er om vi bruger de rigtige?


I Elgiganten, byggemarkeder og mange andre steder kan man erhverve sig et par walkies til mellem 400 og 800 kr. for et sæt. Ofte er transmissionen dog plaget af støj og skratten, eller fuldstændigt manglende signal. Et problem jægere ikke er plaget af, når de bruger deres radioer. Da jeg ikke er videre teknisk begavet har jeg googlet mig frem til, at forskellene bl.a. er følgende forklaring, som jeg citerer fra en tråd på nettet (/http://www.vagtshop.dk/info.asp?text=17/):


Her vil jeg forsøge at forklare forskellen på VHF og UHF:

Teknik:
VHF=Very High Frequency – frekvensområde 136-174 mHz
UHF=Ultra High Frequency – frekvensområde 400-470 mHz

Rækkevidde (Line-of-sight): Ca. 5 km. for både VHF og UHF. Rækkevidden begrænses af forhindringer på vejen fra sender til modtager, f.eks. bakker, huse og andre konstruktioner, træer, mennesker mv.
Udtrykket ”Line-of-sight” betyder, at man skal kunne se fra den ene antenne til den anden.

Radiokommunikation foregår via radiobølger og det er ”længden” af disse bølger, der afgør hvilket frekvensområde de tilhører. VHF bølger er længere end UHF bølger og har derfor forskellige egenskaber. Begge systemer har nogenlunde lige lang rækkevidde, så det er anvendelsesstedet, der er afgørende for valg af system.

VHF:
VHF er specielt godt udendørs, uden de store forhindringer mellem sender og modtager. VHF kommer dog fint rundt om sten, jord, bakker og træer og kan også anvendes indendørs i mange situationer. VHF er ikke så godt til beton, jern og andre moderne byggematerialer.
VHF benyttes f.eks. af landmænd, zoologiske haver, gartnere med videre.

UHF:
UHF gennemtrænger og kommer bedst rundt om beton og jern pga. de kortere (i forhold til VHF) bølger, så skal du benytte dine radioer indendørs i bygninger med megen beton og jern, skal du nok vælge UHF.
UHF benyttes af personale i bygninger (sikkerhedsfolk, rengøring, vedligehold mm.) hoteller og restauranter, flyttefolk med videre.


UHF er altså det system vores prisbillige walkies anvender, mens jægere m.fl. bruger VHF. På baggrund af ovenstående lånte jeg et par iCom radioer af Jagt og Lystfiskerhuset i Roskilde, og har testet forskellen på de to typer, ved at bruge dem samtidig, fra en række punkter i forskellig afstand fra min have i Roskilde, der fungerede som base. Og forskellen er meget stor. Det er prisforskellen desværre også. Og man kan ikke bruge systemerne på tværs. Det er enten VHF eller UHF.


Hvor prisen for 2 VHF (der typisk købes i sæt) er ca. 400,-, starter priserne for 1 UHF ved 800,-. Det skal dog siges at batterilevetid er meget længere, de er vandtætte, stødsikre, kan programmeres til en lang række underkanaler, har antenner i flere længder m.m. En iCom ProHunt Basic 155 MHZ, som dem jeg lånte, koster 1.200 i Sverige.

Testen viste at VHF er langt bedre hvis der er bygninger eller bakker mellem radioerne. Hvis der er luftlinje forbindelse mellem UHF radioerne, kunne man, som de fleste har prøvet, godt få forbindelse mellem to punkter på et par kilometers afstand. På VHF var der fortsat glimrende forbindelse på 5,6 kilometers afstand, selvom der var bygninger, bakker og højdeforskelle på godt 30 meter.


Indlægget her er altså et oplæg til diskussion. Hvis man først begynder at skifte walkie system er det jo mest bekvemt hvis alle skifter. Spørgsmålet er, om det er værd at bruge en tusse på en ny og (langt) bedre walkie?

  Sendt 31-10-2016 Kl. 18:21
Anders Bojesen

Godt arbejde Anders!

Jeg stemmer for at bruge VHF, selvom vi kommer ud i "to-meldesystemesproblemet" igen!

Over and out

Anders

  Sendt 31-10-2016 Kl. 18:48
Jørgen Kabel

Så vidt jeg ved er den eneste licensfri frekvens i Danmark UHF, 446 MHz, som desuden kun må sende med max 0,5W.
Det er nok årsagen til at det er blevet det gældende walkie-talkie system blandt ornitologer.
Hvordan det så forholder sig hvis man vil anvende andre frekvenser, eksempelvis VHF, aner jeg ikke, men der er nok nogle regler man lige skal være opmærksom på?

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home