Club300.dk - Forum
a
  

Alt det andet - Valg af teleskop
 
Forfatter Indlæg
  Sendt 17-11-2014 kl.15:27
Andreas Bruun Kristensen

Af: Jakob Engelhard

Ingen kan lide TSN 883

- hvorfor dog det?

I disse dage går jeg og lurer på, om det er nu at jeg skal skifte teleskop. Mit nuværende teleskop er det kendte Zeiss 85mm med 20-60x zoom. Jeg kan ikke se nogle nævneværdige forbedringer på det nye Zeiss og jeg er lidt træt at lysfarven i Zeiss. Jeg har altid været mest til Leicas krystalklare lysfarvning. Desuden er jeg nu ved at bruge mit 3. Zeiss-okular til mit nuværende skop. De holder ca. 2-4 år og det er for lidt.

Jeg har følgende krav til et nyt skop:

1) Gode klare farver uden Zeiss’ svage farvebruntoning, som der er på mit gamle teleskop.
2) Helst en lille forstørrelse på ca. 20x forstørrelse. 20x giver stort synsfelt og god dybdeskarphed og dermed bedre mulighed for at opdage fuglene. 20x fungerer fint på havobs, hvor man i samme synsfelt kan finde fugle på både lang og kort afstand. En god dybdeskarphed gør, at man slipper for konstant at stille skarpt.
3) Helst en stor forstørrelse på 60-70x. Når jeg har prøvet Leicas 50x i felten, så oplever jeg, at jeg lige mangler det sidste i forstørrelsen.
4) Stor objektivdiameter så der er rigeligt med lys.

I skemaet har jeg opstillet mine kandidater:

Og min vinder er ,,,,,,,,,,,,,”taaadaaa”:

KOWA

- Stort objektiv
- 25-60 x zoom
- det største synsfelt
- jeg ved at det er randskarpt
- og ikke mindst PRISEN!

På andenpladsen kårer jeg SWAROVSKI ATX 85MM

Inden jeg køber, så vil jeg spørge dig kære læser:
1. Hvorfor er der så få birdere, der har købt et Kowa? Specifikationerne og PRISEN taler jo for at Kowa skal sælge meget bedre. Jeg kender kun én fuglekikker, der har købt dette skop. Han er glad for skopet, men har skiftet okularet.
2. Er der nogle der har erfaringer med holdbarhed: Coatning, okular, fugt m.m. også på andre teleskopmærker?
3. Er der nitrogengas i Kowa? Hvilken betydning har det?
4. Er der nogle, der ved om der er nye modeller på vej fra de store mærker? Det kunne også være et 20-60x okular til Leica.

Venlig hilsen
Jakob Engelhard

  Sendt 17-11-2014 Kl. 17:41
Leif Schack-Nielsen

Jeg kan ikke svare på dine spørgsmål vedrørende KOWA.

Til gengæld kan jeg fortælle, at jeg i februar smadrede mit to år gamle ZEISS, som jeg ellers var ganske godt tilfreds med. Jeg havde haft lejlighed til at kigge i et Swarovski ATX 95mm. Det var fremragende, men måske lidt for stort at håndtere, og fremfor alt begynder zoomens forstørrelse ved 30x - det var lidt for meget. Derfor blev det et Swarovski 85mm, og jeg lyver ikke, når jeg siger, at det har været noget af en åbenbaring. Stort synsfelt og supernemt at håndtere. Det er åbenbart også solidt, for det har allerede været væltet ned på et gulv fra to meters højde (forbandet være dårligt indrettede fugletårne, og dem er der for mange af!), og der skete ikke noget.

Få et prøvekig i dettte telskop - så er jeg sikker på, at du er solgt....

 

venlig hilsen

Leif Schack-Nielsen

  Sendt 18-11-2014 Kl. 00:13
Troels Leuenhagen Petersen

Hej Jakob

Jeg kan på stående fod komme i tanker om fire birdere, der slæber rundt på Kowa-883-teleskopet, og generelt har jeg kun hørt godt om det. Eneste anke har dog været, at flyvende fugle er svære at finde i skopet pga. en anderledes vinkling (ml. skop og okular) end andre kendte mærker. Man kunne tro, at "man vænner sig til det", men det var vist ikke lykkedes for den her person.

Det er dog en pæn fjer i hatten, at Kowa'en har en vidvinkel-zoom op til 60x (medmindre "lyset slukkes" selvfølgelig...).

I din sammenligning kunne du tilføje parametre som garanti, fluoritglas (men det har de vist alle), fokusknap (Leica og Kowa minder om hinanden, imens Zeiss har én skrue med turbo-funktion, Swarovski har det klodsede mavebælte, som jeg personligt er ved at være godt træt af). 

Se relevant review på denne finske hjemmeside.

Mvh Troels

  Sendt 22-11-2014 Kl. 21:35
Anders Bojesen

Jeg er med på en kigger/kikkert 

overvejer også nyt skop. For mig er det ret vigtigt med vanskeligheden med at sigte med Kowaen. Er der andre der kan kommentere på dette? eller andre der kan kommentere på swarowskiens (85mm) fortræffelighed?

Mh

Anders

  Sendt 22-11-2014 Kl. 22:47
Jakob Engelhard

 Jeg har hørt om et par tilfælde, hvor foden på Leicaen er knækket. 

  Sendt 10-12-2014 Kl. 08:02
Michael Westerbjerg Andersen

 Hej Andreas,

Jeg er helt på bølgelængde med Leifs oplevelse af Swarovski-teleskopet... det er fantastisk. Når det er sagt, har jeg oplevet flere fuglekiggere som anvender Kpwas telskop, og det er absolut fremragende. Jeg havde præcis samme oplevelser som dig vedrørende Zeiss-teleskopet, og HVER gang jeg anvendte det, irriterede det mig. Jeg skiftede til Swarovski fordi hovedparten af besøgende ornitter hernede anvender Swarovski, og dermed havde jeg mulighed for at sammenligne mit Zeiss. Det var klasser under Swarovskis, så derfor var valget ikke svært. 

En af de ting som jeg er glad for, er fokuseringsbæltet på Sw ift Kowas. Jeg anvender ofte store luffer, så det er ganske enkelt nemmere at fokusere. Desuden faldt Zeiss to-skrue system aldrig i min smag. Det var irriterende at skulle anvende systemet n¨r der skulle fokuseres hurtigt. Det er hurtigere og nemmere med "mavebælte."

Kowa fejler absolut ingenting - mærket har mange år på bagen, og hjemme har jeg stadig et aldeles fremragende Kowa-teleskop købt i.....1978, som fungerer upåklageligt, og som ikke har en skramme i coatningen. Jeg købte senere Kowas TSN-teleskoper, men blev aldrig helt glad for dem, måske fordi Optolyth/Leica etc kom på banen og viste skræmmende styrker.

Swarovski teleskopet er nemt at sløbe rundt på og pakke i baggagen - men om det er væsentligt ift Kowa er ikke så væsentligt.

Vigtigere, tror jeg, er brugerens oplevelse når skopet anvendes. Tror det er MEGET individuelt hvordan vi oplever det at kigge i teleskop. Vi ser forskelligt, og har dermed ikke videre objektive vurderinger til rådighed. Desuden, tror jeg. at hver enkelt har sin egen præference til om lysindfaldet/billedet er "farvet" eller ej. Det er som med fotobilledbehandling, nogle foretrækker "varme" farver fremfor "kølige/objektive farver" - vi danner hver især vores egen forestilling om hvad der er naturligt og at foretrække. Derfor er det svært at sammenligne og konkludere. Derimod tror jeg absolut der ind i mellem er eksemplarer (fra alle mærker) som har fejl (coatning f.eks) fra produktionen, mao man kan sagtens være uheldig at få et fejlramt produkt; det forekommer ikke ualmindeligt i foto-verdenen med kameraer/linser. Så det skal man være opmærksom på... dermed også garantien!

Alle teleskoperne i din oversigt er fremragende, og pt ser jeg flest Swarovski teleskoper i felten, tæt efterfulgt af Nikon (især yanks), mens svenskerne/finnerne ofte medbringer Kowas. Leica ser jeg sjældnere og sjældnere...

Jeg ville ikke have problemer med at anvende Kowa, og vil seriøst overveje Kowa næste gang - og ikke være så forbandet konservativ :)

 

Bedste hilsner

 

Michael

 

 

 

 

  Sendt 16-04-2015 Kl. 22:14
Anders Bojesen

Tager lige tråden op igen!

Går i overvejelser om Swarowski ATX85 eller ATX95.

Er der nogen af jer der har 95mm'eren som kan sige noget om vægt, synsfelt og hvad I har gjort jer af overvejelser da i valgte den store?

Er der nogen i Skagen 30-4 - 3.5. med en ATX95 - så vil jeg gerne smugkigge lidt.

Mh

Anders 

  Sendt 17-04-2015 Kl. 07:31
Rasmus Strack

Hej Anders,

Jeg har selv ATX 95 og må sige at det er den bedste gave jeg har fået i mit liv! Jeg ser ikke vægten som noget problem, da jeg har teleskopet på ryggen når jeg går. Jeg valgte ATX 95 frem for ATX 85, da jeg oftes ser på rastende fugle og derfor ikke nødvendigvis behøver det brede synsfelt, og da jeg oplevede at ATX 95 er knivskarp selv på 70 gange.

Håber du kan bruge det til noget.

Med venlig hilsen

Rasmus

 

 

 

  Sendt 17-04-2015 Kl. 22:05
Anders Bojesen

Hej Rasmus

tak for fin info, der vejer i vægtskålen for 95'eren.

Skal dog lige have prøvet teleskopet ordentligt inde jeg smider 26K 

Det er især det lidt snævrere synsfelt der bekymrer = vanskelighed ved at fange flyvende fugle

Andre der har erfaringer med 85 eller 95 mm

 

Mh

Anders

  Sendt 18-04-2015 Kl. 21:43
Jakob Engelhard

 Hej Anders

Jeg endte med at købe ATX 85 'eren. Jeg fravalgte 95 mm pga. lille synsfelt og ringe dybdeskarphed. 85'eren er med sit store synsfelt lidt mere all-round, hvis man som jeg ofte kikker på træk og skal fange fugle i flugten. 

Lyset i 95'eren er helt fantastisk, og hvis man er til vadere og ænder (som RS) så er skopet perfekt.

Jeg har haft 85'eren i 14 dage, og jeg er super glad for det. Stort synsfelt, godt lys og selv ved 60x forstørrelse er det knivskarpt med godt lys, god randskarphed og et fint synsfelt.

Flere har talt negativt om vinklingen og det at bruge mavebælte-fokusering og zoom. For mig har begge dele dog fungeret upåklageligt. Jeg har ingen problemer med at fange fugle i luften, og jeg har hurtigt vænnet mig til at have hånden parat på midten af skopet.

Jeg har stadig en "wau-oplevelse" hver gang jeg kikker i det. Det skal man også have når man køber gear til en sådan ublu pris.......grrrr

Det eneste negative jeg kan finde ved teleskopet er ballancen. Der er stor overvægt i okulardelen, og det betyder at når jeg ikke bruger skopet, så synker okulardelen ned og objektivet peger lodret opad i luften. Det skal man passe på med når det regner. Man skal derfor huske at have strammet skruen på stativhovedet, hvis man gerne vil have at skopet er parat til hurtig action i vandret stilling.

Jeg har endnu ikke købt en taske. Jeg har hørt at Swarowskis tasker sidder i vejen for fokuseringen på ATX95'eren. Flere har derfor valgt at bruge en Kite-taske. Den er i øvrigt også 300 kr. billigere!

Og hvis du gerne vil have lidt penge tilbage, så skal du undlade at se i den nye Zeiss SF Victory-håndkikkert...........den er edderbrodereme fed........

Held og lykke med valget.

Mvh JAE

  Sendt 20-04-2015 Kl. 20:41
Anders Bojesen

Hej Jakob

tak for input. Jeg må prøve mig frem... håber at se i nogle skoper i Skagen 1.-3. maj eller 13.- 17. maj.

de bedste hilsner

Anders

  Sendt 03-05-2015 Kl. 19:04
Anders Bojesen

Så fik jeg testet i Skagen. AEC var så venlig at lade mig øve lidt med hans sprit-nye ATX 95mm på Grenen i dag! 

Det bliver 95mm - ingen problemer med at fange fugle i luften - det bliver fantastisk! 

Tak for alle input....

mh

Anders

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home