Club300.dk - Forum
a
  

Alt det andet - Thisted kommune`s artsliste
 
Forfatter Indlæg
  Sendt 14-06-2014 kl.00:50
John Kyed

Thisted kommune er en af landet bedste artmæssig. Med Bulbjerg og vejlerne i nord og Agger tange mod syd.

Jeg har prøvet at lave en liste over fuglene som er set i kommunen.

Listen kan ses ,,HER,,

Hjælp gerne med at få listen komplet. Så hvis der er nogle arter der mangler, vil jeg gerne have det at vide, ligeledes hvis jeg har tilføjet nogle som ikke skulle have været med.

Skriv rettelser eller tilføjelser, under denne tråd eller kontakt mig via min profil.

vh

john

 

 

 

  Sendt 14-06-2014 Kl. 21:12
Tim Hesselballe Hansen

Er der ikke set Sumpmejse?!

  Sendt 14-06-2014 Kl. 23:04
John Kyed

ups jo, er hermed tilføjet. takker for info.

Er der nogen som kan byde ind med en hvidhalset fluesnapper, ingen indtastet i dofbasen 1995-2014. skulle der være et ældre fund, som ikke er mig bekendt? så hører jeg det gerne

  Sendt 14-06-2014 Kl. 23:14
John Kyed

ligeledes med Urfugl, mener at den har været i Hanstholm reservatet tidligere

  Sendt 15-06-2014 Kl. 01:23
Rasmus Strack

Fed liste, kunne være fedt med liste over hver af kommunerne!

Mvh RS

  Sendt 19-06-2014 Kl. 17:31
John Kyed

Så har jeg modtaget nogle info på mail og listen  er blevet tilføjet Urfugl, lille skrigeørn + Hvidhalset fluesnapper.

Så listen tæller nu 366 arter.

Der vil blive kigget på datoèr af førstegangs fund og evt rettet til med et mere sikkert anden gang fund, når jeg har tid.

Takker for den indkommende info.

vh john

  Sendt 21-06-2014 Kl. 12:34
Torben Sebro

Hvad angår antallet af arter, når Faxe Kommune ikke Thisted til sokkeholderne (her og nu 280 arter), men alligevel: En Faxe-liste kan foreløbig findes her: http://faxefugle.blogspot.dk/search/label/Artsliste%20-%20Faxe%20Kommune.

Jeg vil prøve at få listen indtastet "rigtigt" i den nærmeste fremtid. Den kan godt være mangelfuld, - rettelser og tilføjelser modtages gerne.

Vh. Torben

  Sendt 21-06-2014 Kl. 12:44
Rune Sø Neergaard

Hej John

Har du taget højde for, at kun 1/3 af Bygholm hører under Thisted Kommune? Fx sås den Store Skrigeørn jo fra diget langs Østre Landkanal og har vel næppe været i Thisted Kommune?

Og hvordan gælder kommunelisterne? Er det arter set i kommunen eller fra kommunen?

Mvh RSN

  Sendt 22-06-2014 Kl. 00:17
Henrik Haaning Nielsen

Hej Rune

Den store skrigeørn blev opdaget langt oppe over Bygholm Nord og er blevet vurderet til at være på den rigtige side af kommunegrænsen ved opdagelsen.

Mvh HHN

  Sendt 22-06-2014 Kl. 19:24
John Kyed
gode spørgsmål Rune,, ja der er taget højde for at den østlige del af bygholm, er i en anden kommune. de arter jeg har indtastet har været i thisted kommune, ligeledes stor skrigeørn, som henrik skriver.vi havde også drøfted den, inden den kom på listen. en art set i kommunen selv om man står på den anden side af grænsen,medtages med rette. jeg skriver set fra kommunen, fordi der er kyststrækning fra bulbjerg til agger tange spidsen, så fugle set ud over havet på den strækning kommer også med. eller kunne det være rart at høre hvad andre gør i deres kommuner, tager de arter med som man kan se fra kommune grænsen selv om fuglen er i nabo kommunen, bare så rettelinien er ens. f.eks matrikelarter tager jeg fugle med som er set fra min matrikel, selv om de er uden for.det gør alle vel på den liste.
  Sendt 22-06-2014 Kl. 22:08
Lars Tom-Petersen

På en kommuneliste må det handle om de arter, der rent faktisk opholder sig inden for kommunegærnsen, flyver over den eller ses over havet i en lige linje ud for kommunegrænsen. I modsat fald ville flere kommuner kunne gøre "krav" på sjældne arter, som kun opholder sig i en kommune, men tæt på grænsen til en anden kommune. 

  Sendt 26-06-2014 Kl. 18:43
Tim Hesselballe Hansen

På DK-listen skal fuglen opholde sig i Danmark, før den kan krydses. Ellers kunne man jo komme ud for, at folk krydsede en art, som aldrig var truffet i Danmark! Det var et tema ved Danmarks første Ringnæbbede Måge, som blev set i Tyskland fra grænsevejen ved Saltvandssøen. Den var dog så venlig at flyve en tur ind i Danmark i ny og næ.
For ædelarter gælder samme kriterier som for Danmarksarter.

Til gengæld tæller mange have- eller matrikelarter, hvilket som regel er fugle set fra eller i haven. Her er det en udkigspost, ligesom Tårnenes Dag, hvor fuglen ikke behøver at flyve ind i fugletårnet for at tælle med.

En kommuneliste omhandlende de arter, der er truffet i området, synes jeg kunne være interessant rent faunistisk,
Kommuner er mig bekendt kun landjord, så når en fugl ses over havet er den i princippet uden for kommunen, selv om den kun er 10 meter ude – ret mig, hvis jeg tager fejl. Jeg synes, at Lars-Tom Pedersens løsning ”i en lige linje ud for kommunegrænsen” er fin, når man skal afgøre i hvilken kommune en forekomst hører til. Her i Fredericia kan det dog være vanskeligt at afgøre om en fugl, der trækker forbi Fredericia Østerstrand, er tættest på Fredericia eller Middelfart Kommune. Men det kan man vel vurdere.
På min egen personlige kommuneliste er det rent ragnarok, for her krydser jeg efter matrikel- og fugletårnsfilosofien. Alt set fra kommunen er ok!
Jeg foreslår, at officielle kommunelister, som den John Kyed har oprettet kun omhandler arter, der er set inde for kommunegrænsen eller i dansk farvand med kommunen som nærmeste land.
Personlige kommunelister skal køre efter matrikelkonceptet: Alt set fra kommunen.

Med andre ord: Danmarksarter begrænses af Danmarks grænser. Matrikelarter gør slet ikke. Kommunearter gør begge dele, afhængigt af om det er kommunens officielle liste eller en birders personlige.
Hvad siger I til det?
 

  Sendt 26-06-2014 Kl. 19:16
Lars Tom-Petersen

Fint med en afklaring af, hvad vi snakker om. Jeg udtalte mig selvfølgelig om en fælles kommuneliste, som på længere sigt kunne blive den "officielle" autoriserede liste for x-kommune. Og her er jeg, som det fremgår, helt på linje med Tim: Samme principper som gældende for DK-listen. Hvad man gør på sine private kommune-, lokalitets-, matrikel-, m.m.-lister må jo være helt op til den enkelte.    

  Sendt 26-06-2014 Kl. 21:15
Tim Hesselballe Hansen

Hej LTP,

Ja, hvad man gør på den private kommuneliste er helt op til den enkelte, så længe man er den eneste, der går op i listen. I det øjeblik der er mere end én, der krydser på listen, starter konkurrencen og balladen.
Der har før været stor konkurrence i Københavns Kommune. Hvad var reglerne mon der?

  Sendt 01-07-2014 Kl. 13:31
John Kyed

Kan kun tilslutte mig den forslået retningslinie for officielle kommunelister, da det er ud for fra det at jeg har lavet thisted kommuneliste.

Håber at andre vil følge trop, med deres kommuners arter.

  Sendt 03-07-2014 Kl. 15:22
Kurt Prentow

 Vi har også udarbejdet kommunelisten for Hjørring Kommune ud fra disse kriterier. Vi har sat den tidsmæssige grænse bagud til 1950. Vi er også en kystkommune, og vi tæller det med, man kan se fra land ud for kommunen. Fuglen skal befinde sig i kommunen - dette er aktuelt ved fx Gårdbo Sø, som deles midt igennem mellem Hjørring og Frederikshavn Kommuner. Her er vores liste: http://tornbynatur.dk/?page_id=801

  Sendt 03-07-2014 Kl. 18:52
Torben Sebro

Jeg har nu fået tastet Faxe Kommune ind.

Den tidsmæssige grænse ved 1950 på Hjørring-listen, får mig til at at overveje et par krydser på Faxe-listen, som jeg har støvet frem fra SU's DK-liste. Stortrappe og Ådselgrib fra begyndelsen af 1900-tallet er begge godkendt i Faxe Kommune. Selv om gribben er død/udstoppet, jf SU-oversigten, går jeg ud fra, at den har været levende, inden den vel blev skudt (!) og derfor kan regnes med som en B-art.

  Sendt 04-07-2014 Kl. 23:56
John Kyed

Fedt med et par kommune lister mere, men det med årstallet 1950 som skillelinie? for hjørring kommune, hvorfor det.

Er der belæg/dokumention for at en art er truffet tidligere end 1950, så kommer den med på Thisted`s liste.

Kunne du ikke indtaste Hjørring kommunes arter under din profil Kurt,, når der så kommer flere lister til, kunne Søren måske kæde listerne sammen så de er nemmere at overskue.

  Sendt 07-07-2014 Kl. 12:36
Kurt Prentow

Det med 1950 som skillelinje er mest af dovenskab, så vi ikke skal til at rode efter gamle belæg, som Torben også er inde på, men vi kan bare glemme tidsgrænsen og så se, om noget dukker op. Fx kan vi så tilføje Urfugl, som nu afdøde familiemedlemmer har fortalt mig fandtes på egnen før i tiden. Jeg skal prøve at få tastet Hjørring-listen ind en dag. - Vi kan i det mindste slå Thisted på antal sete måge-arter :-)

  Sendt 14-07-2014 Kl. 10:40
John Kyed

 Hej Kurt og Torben.

fint at i vil være tovholder for jeres kommunelister, jeg ved at der er flere på vej.

 

  Sendt 17-08-2014 Kl. 12:27
John Kyed

 Efter nærstudie af kommunegrænse igennem bygholm vejlerne,  må amerikansk rørdrum desværre slettes fra listen. Ligeledes er stor skrigeørn Også slettet.

  Sendt 18-08-2014 Kl. 13:23
John Kyed

Obs,,ovenstående indlæg gør sig gældene,, HVIS,, man er enig om at kommunelister, følger samme regler som dklisten som forslået, tidligere i denne tråd. Så er det denne regel der gælder eller hvad siger i andre.

kom frisk med bemærkninger om det,, hvad gjorde sig gældene omkring kommunere ved københavn

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home