Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Bairdsryle ved Hyllekrog 14. september 2019 05-10-2019 kl. 17:57

John Faldborg har været så venlig at sende os denne beretning om Danmarks femte fund af Bairdsryle.


Bairdsryle 1k, Hyllekrog, 14. september 2019 (Foto: John Faldborg)

Fuglen blev opdaget sidst på eftermiddagen, ved 1600-tiden, ved Hyllekrog-øst. Fik rigtig mange fotos og ringede til Torben Sebro  absolut ret prompte - denne var dog 'desværre' på Falsterbo i Sverige og havde lukket sin telefon. Han så først en efterfølgende sms, om søndagen.
Efter hjemkomst - fra min sen-eftermiddagstur og nu noget træt efter en lang dag (og som også lige includerede morgen/formiddagstur på Feddet, forinden...) - og jeg måtte jo desforuden også bare LIIGE hjem..ved halvtitiden.. og igang med lidt check af litteratur etc (samt af egne fotos), førend jeg meldte den 'sikkert' videre (sådan lidt "...I´ll know my song well before I start singin'...")....og videremeldte den, gjorde jeg så efterfølgende venligst til/via mfj/dof -.. Fuglen opholdte sig nærmest konstant yderst, på et slamkagebælte af halvrådden tang ud mod SØ - hér sammen med kærløber, 3-4 Almindelige ryler og 2 Store præstekraver.


Bairdsryle 1k, Hyllekrog, 14. september 2019 (Foto: John Faldborg)


En overgang fløj flokken dog til mindre tang-ø, stik Ø for Hyllekrog; lidt på min venlige - men bestemte - foranledning, men hér blev Bairds voldsomt mobbet af to Sandløbere, som simpelthen bare ikke ku' li' den, hvorved Bairds og co. faktisk kom ind på temmelig tæt hold i strandkanten. Her fik jeg de bedste doku-fotos i bedste medlys. Forinden havde jeg fået en del doku-fotos ude fra slamkagebæltet, og hvor jeg for at minimere afstand til dyret, så mig nødsaget til at smide bukser og fodtøj, for efterfølgende at komme til at stå i særdeles ildelugtende slam til over knæene....; jeg brugte mindst 1,5 time på at få foto-doku'et.


Bairdsryle 1k, Hyllekrog, 14. september 2019 (Foto: John Faldborg)
 

Hele turen var egentlig fra en start, afstedkommet af at jeg ønskede at konstatere for mig selv, om der stadig fløj Grønbrog Kål på tangen, hér midt-sept. Mine forhåbninger mht dette, var bestemt ikke store allerede fra en start, idet der stortset ikke var strandsennep i blomst mere. Så jeg lavede lynhurtigt en aftale med mig selv, der gik ud på at hvIs jeg fandt Grønbrog Kål før Fyret, så gik turen bare hele vejen ud - ellers ikke! Turen gik hele vejen ud, :-)! Og det hele yderst ude, startede med at jeg selv på nogen afstand, med det samme kunne spotte Kærløberens særlige statur...tættere på fik jeg øje på en betydeligt afvigende vader, som lige måtte gennem hjernevindingerne nogle gange eller tre og i nogle minutter, førend jeg blev sporet ind på de rette sammenhænge..


Bairdsryle 1k, Hyllekrog, 14. september 2019 (Foto: John Faldborg)

Fuglen oplevet således.... (og basseret på notater direkte på steddet, samt efterflg kig på egne doku-fotos/samt kig på Netfugls galleri).... ifht Kærløber, Almindelig ryle og Stor præstekrave, var det en klart mindre Calidris end Almindelig ryle og ikun lidt størrere end Kærløb; og ifht begge med væsenstforskellig jizz - mestendels bed jeg mærke i stærkt langstrakt fremtoning bagtil, tilspidset....og med vingespids tydeligt længere end halespids og iøvrigt generelt en meget 'slim' fremtoning. Ben sorte, næb sort spinkelt-smalt og yderst faintly buet mod spidsen. Bag øje kort lyst område, mørk tøjle, hvid hage og med forbryst svagt/tyndt-stribet på yderst svagt-lyst gulbrunt-tonet grund, temmeligt vel afgrænset til iøvrigt hvid underside. Hoved-overside fint-stribet til nakke og øvrige overside markant og ensartet gråbrunligt markant 'skællet' og som (i flugt på oversiden) kunne ses delvist gå ned over overgump. I flugt blot yderst diffuse vingebånd, sværtsete, vinger lange og smalle og virkede iøvrigt meget lys mht. overside, rimeligvis idet pp var lettere 'gennemskinnelige' og set ifht til den markant 'lysende' hvide undervinge-side. Markant og ej-før hørt KA, hørt adskillige gange, mestendels dog ifbm. med stærk mobning imod den fra Sandløbere dog...en meget udtrukken fin trillen og i flere tilfælde med et skarpt og´meget kort 'djúpp' til følge...; dette trille-kald, efterfulgt af enkelt kort 'djúpp'-kald, hørtes dog også - ude fra slam-vaden, uden sandløbere i nærheden. Så vidt jeg er orienteret, 5. DK-fund og som med fotos etc bliver tilsendt DOF´s SU ved given lejlighed.


Bairdsryle 1k, Hyllekrog, 14. september 2019 (Foto: John Faldborg)

 

Hermed så femte fund af arten i Danmark, og det første uden for Jylland.

19-09-2000 - 23-09-2000:  Stensnæs, Sæby, 1 1k
26-08-2006: Gerå, 1 ad.
01-09-2007 - 13-09-2007: Grenen, Skagen, 1 1k
23-09-2017 - 24-09-2017: Ballum Forland, 1 1k
14-09-2019: Hyllekrog, 1 1k

 

 

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home