Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Ellekrage ved Rosenvold, 23.8.2019 06-09-2019 kl. 18:53

 Finderberetning

 

Fredag den 23. august gik der et sus gennem fugle-Danmark, da endnu en Ellekrage pludselig blev meldt. Og denne gang fra Østjylland, hvor Rosenvold havde slået til!

I starten var de fleste birdere en smule skeptiske da fuglen blev meldt ud som "flyvende rundt med svaler" - og det gør en Ellekrage simpelthen ikke. Men det skulle blive birderne, som blev gjort til skamme - for kort tid efter blev billederne sendt rundt. Og der var den - flyvende rundt med svaler. En klokkeklar pisseflot Ellekrage!

 

Jeg havde besluttet mig til, at weekenden skulle indledes på ”Volden” (Rosenvold, hvis nogen skulle være i tvivl). Alt var planlagt, jeg skulle først hente fruen i Horsens kl. 20.00 og provianten var også på plads. Efter et par forgæves tredækker-tramp i Uldum Kær, var jeg ved at være presset i disciplinen årsarter med off-side (det er jeg sådan set stadigvæk).

Jeg havde altså, hvad jeg synes er sjældent i fuglesammenhænge, masser af tid, vinden var det sydvestlige hjørne og det så ud til at skyerne blev færre. Kl. 14.33 loggede jeg på DOFbase-app´en: en mudderklire og en strandskade blev indtastet som de første. Herefter fik jeg resten af grejet ud af bilen og forlod den i retning mod obsposten. Jeg var på det tidspunkt ikke klar over, om der var andre på Volden, men det skulle undre mig, hvis der ikke var. En rødstjert og andre sangere rastede i krattene, men der var ikke overvældende aktivitet. Selvom området ved den gamle obs.-post blev tæsket igennem, ændrede det ikke meget på antallet af småfugle.

Da jeg endelig fik retning mod stranden kunne jeg se, at Volden allerede var dækket af MLH (Michael Larsen Hansen, red.), sidst jeg så ham, var han på vej til Batumi i Georgien, så det var meget naturligt at spørge, om Batumi ikke var vand ved siden af Volden. Det er den ikke og der var ikke voldsomt gang i trækket, det blev dog bl.a. til rørhøge, tårnfalke og en enkelt adult sortterne. De gule vipstjerter kom indover drypvis, men vi var begge enige om, at det nok ikke blev en stor dag ved Volden. Vi havde god tid til at snakke, for det meste mens vi kiggede gennem vores optik, og fik bl.a. vendt vigtige emner, bl.a. at der bare skulle en fugl til at ændre dagen og hvor sent de forskellige rovfugle egentlig var trukket ud o.lign. Vi kom frem til, at også de sene eftermiddagstimer godt kunne kaste noget af sig, så der var håb for min target-art steppehøg.

Som i en slags hvem blinker først-leg pressede vi hinanden dvs., det var nok kun MLH, der var presset, jeg havde som sagt god tid. Michael blev ringet op og efter samtalen var det klart, at han skulle videre og det skulle være snart. En falk, som dog ”bare” var en tårnfalk, fik ham til at udskyde afskeden med stedet og vi jokede lidt med, at når han var lige ved at pakke sammen, så skete der noget...


Ellekrage! Rosenvold, 25.8.2019 (Foto: MIchael Larsen Hansen)


... flyvende rundt med svaler! Rosenvold, 25.8.2019 (Foto: Michael Larsen Hansen)

 Det var også lige efter at Michael havde proklameret, at nu var han nødt til at tage af sted og virkeligt var begyndt at pakke udstyret sammen, at jeg mens jeg scanner området over skoven i min kikkert opdager en fugl, som var noget større end de landsvaler den fløj sammen med. Jeg fik hurtigt skiftet til skop og så, som noget af det første, de store blå vingepaneler på overvingerne. Michael var ikke et sekund i tvivl over alvoren, da ordet ”ELLEKRAGE” forlod mine læber - sindsygt”! Der havde jo været varmeflimmer, havde jeg fået solstik eller noget? Den var god nok, selvom hovedet til tider fik et beige-agtigt udtryk, altså fuglens, så var det overvejende en blå skønhed, jeg krampagtigt fulgte i skopet. Du skal tage nogle billeder af den, var det næste jeg fik sagt. De næste minutter gik i spænding og frustration med sætninger som: ”hvor er den?”,” jeg kan ikke fokusere med kameraet”, indtil der endelig blev sagt: ”jeg har billeder af den nu, de er ikke super, men de er der”.


Sikke en lettelse når dokumentationen er sikret! Rosenvold, 25.8.2019 (Foto: Michael Larsen Hansen)

 

Fuglen var dokumenteret og kunne meldes ud, mens vi begge holdt øje med den. Den blev først udmeldt på Zello Mega/SU, Birdalarm og Zello Fugle i Østjylland hhv 18.12 og 18.16. RoC meldte den også ud på Birdcall 18.14. Jeg blev ringet op af John Jensen (Horsens) 18.18, hvor vi stadigvæk havde fuglen under kontrol. Den fortsatte sin fourageringsflugt over skoven i omkring 10 min. inklusivt den tid det tog at få den dokumenteret. Det sidste jeg så til den var, da den foretog et dyk mod ådalen nordvest for Volden. Efter lidt snak frem og tilbage, blev vi enige om at eftersøge den i ådalen. Vi parkerede et sted, hvor jeg regnede med, at vi kunne gå ned og få lidt overblik over stedet. Vi fandt et nærmest perfekt sted og var et øjeblik tilbage i guldalderen, hvor store ege med udgåede grene og græssende køer prydede landskabet. Det var dog kun indtil en traktor med vogn kom kørende nordfra og brød idyllen.

Ellekragen blev dog ikke genfundet og nu skulle MLH altså afsted. Den første ellekrage fra Rosenvold, hvis fundet bliver godkendt. Moralen er, at der kun skal én fugl til at ændre din dag.


Ellekrage uden zoom. Rosenvold 25.8.2019 (Foto: Michael Larsen Hansen)


Selv her kan man fint se vingetegninger. Rosenvold 25.8.2019 (Foto: Michael Larsen Hansen)


Utroligt syn! Rosenvold 25.8.2019 (Foto: Michael Larsen Hansen)


Og igen... en Ellekrage! Rosenvold 25.8.2019 (Foto: Michael Larsen Hansen)
 

 Yderligere info om observationen (af redaktionen)

Observationerne på DOFbasen af fundet kan ses her: Observationer

Observattion af Tommy Kaae

Observation af Michael Larsen Hansen

Fuglen blev også eftersøgt dagen efter, men blev kun set kortvarigt af Yvonne Feldsskov, mens resten ledte forgæves. Observationen er indtastet på DOFbasen af Alex Sand Frich  - se her!

Kommentar på DOFbasen af Alex Sand Frich: Desværre kun set kort men godt af Yvonne Feldskov kl. 10.40. Opdaget i et træ på engen nord for campingpladsen hvorfra den lettede og fløj sydøst ind over skoven. Afstand til træet ca. 170 m målt på maps og nærmeste afstand til fuglen da den passerede ca. 100 m. Set i medlys og 8x32 EL swarovski. Stor fugl bedømt til lidt mindre end og slankere end skovskade set i samme område. Blå fugl med rustrød ryg. Har tidligere set arten i Sydeuropa.

 

I 2019 er der således nu hele to fund af Ellekrage: 

4. august 2019 på Grenen, Skagen

23.-24. august 2019 ved Rosenvold

Det kan overvejes om det er samme fugl, som er blevet set på Rosenvoldpå vej sydpå gennem det jyske. 

I øvrigt kan nævnes at der jo så sent som 16.-18. oktober huserede en Ellekrage i Sårup, Thy. Så det er en pæn mængde fund inden for en kort tidsperiode.

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home